Uutinen

Kongon vaaleissa toinen kierros

Sunnuntaina pidettiin Kongon presidentinvaalien toinen kierros. Tuloksia odotetaan vasta aikaisintaan10 päivän kuluttua. Vastakkain vaaleissa ovat istuva presidentti Joseph Kabila ja varapresidentti Jean-Pierre Memba. Ensimmäisellä kierroksella kumpikaan ehdokkaista ei saanut yli puolta annetuista äänistä.

Pääsihteeri ilmaisi tyytyväisyytensä vaalien sujumisesta yleisesti ottaen rauhallisesti. Joitakin välikohtauksia sattui Equateurin, Bunian ja Iturin alueilla. Annan kehottaa osapuolia välttämään väkivaltaa kaikin keinoin
äänten laskennan aikana.

YK:n rauhanturvaajat ja EU:n joukot partioivat edelleen Kinshasassa, ja turvallisuutta valvotaan myös maan muissa osissa. Kaksi vaalityöntekijää sai surmansa armeijan luodeista Fatakin kaupungissa, mikä puolestaan aiheutti väkivaltaisia hyökkäyksiä 37 äänestyspaikalle.

"Jos tilannetta tarkastelee siitä perspektiivistä, että kyseessä on koko Länsi-Eurooppaa suurempi maa, jonka rajojen sisäpuolella taisteli vielä kolme vuotta sitten kuusi ulkomaista armeijaa, että taistelujen seurauksena maa jaettiin, ja että äänestyspaikkoja oli sunnuntain vaaleissa 50 000, tällaiset tapaukset eivät uhkaa koko operaatiota, vaikka ovatkin hyvin valitettavia", totesi Annanin erityisedustaja Ross Mountain.

Sunnuntain vaaleissa valittiin myös alueellisten hallintojen edustajat osana pyrkimystä vakauttaa maan tilanne kuusi vuotta kestäneen raa'an sisällissodan jälkeen. Kongon sotaa on pidetty pahimpana konfliktina sitten toisen maailmansodan. Surmansa on saanut neljä miljoonaa ihmistä sekä taisteluissa että nälän ja tautien seurauksena. Maan itäosissa on edelleen hajanaisia taisteluita.

YK:n työntekijät ovat osallistuneet vaaliprosessiin kuljettamalla tarvikkeita 50 000 äänestyspaikalle, kouluttamalla 12 000 vaalitarkkailijaa ja valvomalla äänestäjien turvallisuutta.

Artikkeli englanniksi