Uutinen

Israelin siirtokunnat uhkaavat palestiinalaisalueiden vedensaantia

20.3.2012

YK:n humanitaarisen avun koordinointiyksikön (OCHA) tutkimuksen mukaan Israelin siirtokunnat ovat vallanneet haltuunsa palestiinalaisväestölle tärkeitä vesilähteitä. Eilen julkaistussa tutkimuksessa on kartoitettu 56 kaivoa tai muuta vesilähdettä, jotka sijaitsivat lähellä Israelin palestiinalaisalueille rakentamia siirtokuntia. Tutkimuksen mukaan ainakin kolmekymmentä näistä lähteistä on nyt Israelin siirtokuntien hallussa.

Siirtokuntalaiset ovat rajoittaneet palestiinalaisten pääsyä 22 vesilähteeseen käyttämällä uhkailua ja fyysistä väkivaltaa. Kahdeksan vesilähdettä on otettu täysin siirtokuntalaisten haltuun aitojen tai muiden fyysisten esteiden avulla.

Tutkimuksen mukaan lähteistä saadun veden määrä on viimevuosina ollut laskussa. Tästä huolimatta lähteiden merkitys paikallisessa maataloudessa on ollut suuri. Vettä on käytetty pääasiassa maatilojen kasteluvetenä ja karjan juomavetenä, mutta myös palestiinalaisten kotitalouksien tarpeisiin.

Palestiinalaisten menetettyä pääsyn vesilähteisiin ja niitä ympäröiviin viljelysmaihin, monet maanviljelijät ovat joutuneet joko pienentämään satoaan tai lopettamaan viljelyn kokonaan.

"Israelin hallituksen on tutkittava kaikki palestiinalaisiin kohdistuvat väkivaltatapaukset ja varmistettava että syylliset joutuvat teoistaan vastuuseen", sanoi Genevessä puhunut YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay. Hän otti osaa YK:n ihmisoikeusneuvoston istuntoon, jossa keskusteltiin valloitettujen arabialueiden ihmisoikeustilanteesta.

Pillayn mukaan palestiinalaisten huono ihmisoikeustilanne on suoraan kytköksissä Israelin siirtokuntien jatkuvaan levittäytymiseen ja siirtokuntalaisten paikalliseen väestöön kohdistamaan väkivaltaan. Tämän lisäksi hän sanoi Gazan saarron lisänneen köyhyyttä ja työttömyyttä, sekä murentaneen terveydenhuollon, koulutuksen ja sanitaation infrastruktuuria alueella.

Ihmisoikeuskomissaari Pillay kritisoi myös palestiinalaisten toimia. Hänen mukaansa palestiinalaishallinnon tulisi puuttua erityisesti ihmisten pakkokaappauksiin ja vankien väärinkohteluun. Pillay tuomitsi myös Israelin puolelle kohdistetut satunnaiset raketti-iskut.

Torstaina vietetään maailman vesipäivää. YK:n juhlapäivän teemana tänä vuonna on veden ja ruokatuotannon syvä sidos. Noin 70 prosenttia maailman makean veden käytöstä kohdistuu maatalouteen. Vain noin 10 prosenttia päätyy yksityisihmisten käyttöön.

Lähde: UN.org