Uutinen

Ikäihmisten hyvinvointia parannettava Suomessa 

YK:n ihmisoikeusneuvoston ikääntyvien oikeuksista vastaava itsenäinen asiantuntija Claudia Mahler on kehottanut Suomea tehostamaan ikäihmisille kohdennettuja palveluja, tunnistamaan haavoittuvat ryhmät, huomioimaan kielelliset vähemmistöt, erityisesti saamenkieliset, sekä parantamaan oman äidinkielisen palvelun saatavuutta.

Mahler
YK:n ihmisoikeusneuvoston ikääntyvien oikeuksista vastaava itsenäinen asiantuntija Claudia Mahler antoi raporttinsa ja suosituksensa Suomelle lokakuussa 2022. Kuva: YK-liitto.

Hyvästä lainsäädännöllisestä perustasta huolimatta Suomessa ikääntyneet kohtaavat lukuisia haasteita perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisessa. Suomen ihmisoikeustilannetta tarkasteltiin YK:ssa valtioiden välisessä vertaisarvioinnissa (ns .UPR-menettely) marraskuussa 2022. Suomi sai yhteensä 246 suositusta kaikkiaan 89 valtiolta.  

Suosituksia annettiin myös ikääntyneiden asemasta ja oikeuksien toteutumisesta, muun muassa huoli hoivan laadusta, ikääntyneiden toimeentulon tasosta sekä ikääntyneiden lähisuhteissaan kohtaamasta väkivallasta nousivat esille. 

Ikääntyneiden asemasta on antanut lausuntonsa myös YK:n ihmisoikeusneuvoston ikääntyvien oikeuksista vastaava itsenäinen asiantuntija Claudia Mahler, joka vieraili Suomessa loka-marraskuussa 2021.  Mahler antoi raporttinsa ja suosituksensa Suomelle lokakuussa 2022.  

Raportin suosituksissa kehotetaan erityisesti tehostamaan ikäihmisille kohdennettuja palveluja, tunnistamaan haavoittuvat ryhmät, huomioimaan kielelliset vähemmistöt, erityisesti saamenkieliset,sekä parantamaan oman äidinkielisen palvelun saatavuutta. Lisäksi erityistä huomiota tulee kiinnittää ikääntyneiden kohtaamaan väkivaltaan ja kaltoin kohteluun, kehittää väkivaltaa kokeneiden palveluja ja suojaa, sekä huolehtia syrjäseutujen ikääntyvien ja erityisesti palkatonta hoivatyötä tekevien naisten asemasta. 

Ikääntymisen myötä kasvava taloudellisen ahdingon riski tulee tunnistaa  ja kohdentaa tukea oikea-aikaisesti riittävän toimeentulon ja elintason turvaamiseksi, asumisen laadun varmistamiseksi ja peruspalveluiden saavuttamiseksi, lisäksi iän mukanaan tuomien erityisten tukipalveluiden mahdollistamisesta tulee huolehtia. Itsenäinen asiantuntija toi myös esille elinikäisen oppimisen merkityksen, mahdollisuuden itsensä jatkuvaan kehittämiseen ja palveluihin kattavaan ja monipuoliseen saatavuuteen. Yhteiskunnallisen osallistumisen mahdollistaminen tulee turvata jokaiselle ikäihmiselle.

Ikääntyneille oma ihmisoikeussopimus 

Erityistä ikäihmisten asemaan ja oikeuksiin keskittyvää kansainvälistä ihmisoikeussopimusta ei tällä hetkellä ole olemassa. Yksiselitteiset viittaukset ikääntyneisiin muissa voimassa olevissa ihmisoikeusinstrumenteissa ovat vähäisiä ja hajanaisia. 

Ihmisoikeusneuvosto totesi jo vuonna 2013, että lukuiset ihmisoikeuskysymykset, jotka ovat merkityksellisiä erityisesti ikääntyneille, eivät ole saaneet riittävää huomiota olemassa olevissa sopimusteksteissä eikä niitä valvovissa mekanismeissa. 

Keskustelua on kuitenkin käyty kansainvälisillä foorumeilla jo vuosikymmenten ajan. YK:n järjestämät kokoukset Wienissä (1982) ja Madridissa (2002) nostivat esiin ikääntymisen globaalit vaikutukset ja sen mukanaan tuomat haasteet. Vuonna 2010 YK:n yleiskokous perusti työryhmän (Open-End Working Group) vahvistamaan ikääntyneiden oikeuksien suojelua. Työryhmä on myös tuonut esiin puutteita ikääntyneiden oikeuksien toteutumisessa. Työryhmän tavoitteena on tuottaa analyysia uuden oikeudellisesti velvoittavan ihmisoikeusinstrumentin tarpeellisuudesta ja pohjustaa sopimusluonnosta ikääntyneiden oikeuksien turvaamiseksi.  

Vuonna 2012 YK:n yleiskokous hyväksyi päätöslauselman kansainvälisen sopimuksen valmistelemiseksi. Esityksen mukaisesti tavoitteena on edistää ja suojata ikääntyneiden oikeuksia ja luoda sitova yleismaailmallinen ihmisoikeusinstrumentti, joka velvoittaa sopimuksen hyväksyviä valtioita suojaamaan, kunnioittamaan ja edistämään ikääntyneille kuuluvia perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia. Sopimus toisi mukanaan myös toimeenpanon seurannan ja arvioinnin, mikä vahvistaisi ikääntyneiden oikeudellista asemaa. Sopimusvalmistelu on vielä kesken. Maaliskuussa 2021 YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto antoi väliaika selvityksen prosessien tilasta.