Uutinen

Hallitusten valmistauduttava ilmastonmuutoksen vaikutuksiin

5.4.2012

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuoreen raportin mukaan todisteet viittaavat siihen että äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät ilmastonmuutoksen vaikutuksesta. Raportissa suositellaan maailman hallituksia varautumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin laatimalla pikaisesti suunnitelmat väestön, talouden ja omaisuuden suojelemiseksi.

Raportin laatinut IPCC on maailman laajin hallitustenvälinen ilmastoasiantuntijoiden verkosto. Uuden raportin laatimisessa on ollut mukana 220 tutkijaa yhteensä 62 maasta. Tämän lisäksi raportissa on otettu huomioon yli 18 000 ulkopuolisten asiantuntijoiden ja hallitusten kommenttia.

Uhka taloudelle, terveydelle ja turvallisuudelle

Äärimmäiset sääilmiöt kuten tulvat, metsäpalot, tornadot ja kuivuus tulevat lisääntymään ja voimistumaan. Tämän lisäksi äärimmäisiä sääilmiöitä nähdään uusilla alueilla. Esimerkiksi aavikoituminen tulee olemaan haaste eteläisessä Euroopassa. Säästä tulee lisäksi vaikeammin ennustettavaa, mikä vaikuttaa erityisesti maanviljelyyn ja sitä kautta maailman ruokaturvaan.

Ilmastonmuutoksen taloudelliset vaikutukset näkyvät jo nyt. Raportin arvion mukaan äärimmäisten sääilmiöiden sekä muiden ilmastonmuutoksen vaikutusten yhteenlaskettu hinta maailman hallituksille on jo nyt noin 150 miljardia euroa vuodessa. Taloudellista taakkaa kantavat kaikki maailman valtiot tasapuolisesti, vaikkakin rikkaammilla valtioilla on paremmat edellytykset toipua mittavista vahingoista.

Valtioiden turvallisuuspolitiikan tulisi myös heijastaa ilmastonmuutoksen haasteita. Lisääntyvät pakolaisvirrat, kilpailu luonnonresursseista, taloudellinen epävarmuus sekä Fukushiman ydinonnettomuuden kaltaiset odottamattomat tapaturmat tulevat lisäämään maiden sisäisiä ja välisiä jännitteitä.

Tragedioista opitaan

Maailman hallitukset ovat tähän mennessä olleet laiskoja muodostamaan konkreettisia suunnitelmia ilmastonmuutoksen uhkien varalta. Suurin osa maailman valtioista kiistelee vielä siitä, mitä askelia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi voidaan ottaa, ja monissa maissa väitellään edelleen ilmastonmuutoksen olemassaolosta.

Toimiin ovat ryhtyneet ne valtiot, jotka ovat jo kärsineet ilmastonmuutoksesta. Suurimpina edelläkävijöinä voi pitää Tyynenmeren pieniä saarivaltioita, kuten Kiribatia, jonka hallitus on muun muassa laatinut suunnitelmat maan väestön evakuoimiseksi Indonesiaan ja Australiaan. Luotettavien arvioiden mukaan 33 atollista koostuva Kiribatin saarivaltio tulee hukkumaan lähes täysin merenpinnan nousun myötä. Myös Ranska on aloittanut suunnitelmat väestönsä suojaamiseksi voimistuvilta kuumilta kausilta sen jälkeen, kun vuonna 2003 noin 14 000 maan kansalaista kuoli kesän helleviikkojen aikana.

Suomessa ilmastonmuutokseen on alettu varautua joissain rannikkokaupungeissa. Esimerkiksi Espoon uusissa rakennusprojekteissa pyritään ottamaan huomioon meren pinnan ennustettu nousu. Monet nykyiset rakennukset, tiet, satamat ja puistoalueet ovat kuitenkin uhattuina.

Lähteet: HS.fi, IPCC, Omakaupunki