Uutinen

Haitin koleraepidemiaa koskeva selvitys valmistunut

5.5.2011

Kymmenen kuukautta Haitia ravisuttaneen tuhoisan maanjäristyksen jälkeen maassa puhkesi koleraepidemia ensimmäistä kertaa lähes sataan vuoteen. Epidemia vaati yli 4 500 ihmisen hengen ja sairastutti arviolta 300 000. Tautia esiintyy Haitissa edelleen.

Epidemian syy on ollut kiistanalainen. Taudin aiheuttaa Vibrio cholerae -niminen bakteeri, jonka paikalliset ovat uskoneet palanneen Haitiin aasialaisten YK-rauhanturvaajien mukana. Myös muita hypoteeseja bakteerin rantautumiseen on esitetty.

Selvittääkseen epidemian syyt tieteellisesti, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon asetti asiantuntijaryhmän tutkimaan Haitin koleraepidemian aiheuttajat. Epidemiologeista koostuva ryhmä suoritti tehtävänsä aikana useita molekyyli- ja epidemiologisia analyysejä raporttia varten kerätystä aineistosta.

Kokeiden tulokset osoittavat, että Haitin koleraepidemian aiheuttaneet bakteerikannat ovat identtisiä, mikä viittaa siihen, että epidemia on peräisin samasta lähteestä. Toiseksi tulokset osoittavat, että Haitissa esiintynyt kolerabakteeri on hyvin samankaltainen, muttei identtinen, Etelä-Aasiassa esiintyvän kolerabakteerikannan kanssa. Tämä puolestaan todentaa, että kyseinen kolerakanta ei ole peräisin Haitista.

Asiantuntijaryhmän päätelmä tutkimuksen perusteella on, että Haitin koleraepidemian aiheutti useiden eri tekijöiden summa. Epidemian syntyyn vaikutti muun muassa Haitissa vallitseva puutteellinen hygienia- ja saniteettihuolto sekä ihmisulosteiden aiheuttama jokiveden saastuminen. Myös Haitin epidemiologiset olosuhteet edesauttoivat epidemian puhkeamista. Paneeli korostaa, ettei epidemia aiheutunut yksittäisestä henkilöstä tai ihmisryhmästä.

Asiantuntijaryhmä esittää raportissaan YK:lle ja Haitin hallitukselle yhteensä seitsemän suositusta, joiden avulla vastaava koleraepidemia voitaisiin tulevaisuudessa välttää. Suositukset sisältävät huomioita muun muassa koleraa ennaltaehkäisevästä ja hoitavasta lääkityksestä sekä riittävän vesi- ja saniteetti-infrastruktuurin priorisoinnin tärkeydestä.

Lue koko raportti: Final Report of the Independent Panel of Experts on the Cholera Outbreak in Haiti