Uutinen

Guterres: "Joudumme kohtaamaan terveysuhan, jonka kaltaista emme ole nähneet elinaikanamme"

YK:n pääsihteeri António Guterres muistuttaa videotervehdyksessään, että juuri nyt voimme hidastaa viruksen leviämistä, estää infektioita ja pelastaa henkiä. "Se edellyttää ennenkuulumatonta henkilökohtaista, kansallista ja kansainvälistä toimintaa." Video tekstin alla.

António Guterres
Kuva: UN Photo.

Tässä YK:n pääsihteeri António Guterresin videotervehdys suomeksi käännettynä:

"COVID-19 eli koronavirus on aiheuttanut mullistuksia, joita näkyy joka puolella. Ja tiedän, että monet ovat ahdistuneita, huolissaan ja hämillään. Se on täysin normaalia.

Joudumme kohtaamaan terveysuhan, jonka kaltaista emme ole nähneet elinaikanamme.

Virus leviää, vaara kasvaa ja meidän terveysjärjestelmiämme, talouksiamme ja jokapäiväistä elämäämme koetellaan.

Kaikista haavoittuvimmassa asemassa ovat ne, joihin virus vaikuttaa eniten – etenkin ikäihmiset sekä he, joilla on valmiiksi terveysongelmia, he, joilla ei ole varmaa pääsyä terveydenhuoltoon ja he, jotka elävät köyhyydessä tai köyhyyden rajalla.

Pandemian aiheuttamat sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset sekä hidastuva talouskasvu vaikuttavat moniin meistä muutaman kuukauden ajan.

Mutta pandemia taittuu ja kääntyy laskuun. Taloudet toipuvat.

Kunnes näin tapahtuu, meidän täytyy toimia yhdessä ja huolehtia toisistamme, jotta viruksen leviäminen hidastuu.

Nyt on varovaisuuden aika, ei paniikin aika. Tieteen aika, ei stigman aika. Faktojen aika, ei pelon aika.

Vaikka tilanne on luokiteltu pandemiaksi, voimme silti kontrolloida sitä. Voimme hidastaa viruksen leviämistä, estää infektioita ja pelastaa henkiä. Mutta se edellyttää ennenkuulumatonta henkilökohtaista, kansallista ja kansainvälistä toimintaa.

COVID-19 on meidän yhteinen vihollisemme. Meidän täytyy julistaa sota tätä virusta vastaan. Tämä tarkoittaa, että mailla on vastuu varustautua, tehostaa ja laajentaa toimiaan.

Miten? Toteuttamalla tehokkaita hillintästrategioita, aktivoimalla ja parantamalla hätävalmiuden järjestelmiä, lisäämällä voimakkaasti potilaisiin kohdistuvaa testaus- ja hoivasuorituskykyä, valmistelemalla sairaaloita, varmistamalla, että sairaaloilla on tarvittavasti tilaa, tarvikkeita ja henkilökuntaa ja kehittämällä hengenpelastavia lääketieteellisiä toimenpiteitä.

Meillä kaikilla on myös vastuu seurata lääketieteellisiä neuvoja, ja suorittaa terveysviranomaisten suosittelemia yksinkertaisia ja käytännöllisiä toimia.

Virus on terveysriski ja lisäksi sillä on vaikutuksia globaaliin talouteen.

Epävarmuus on iskenyt voimakkaasti rahoitusmarkkinoihin. Globaalit toimitusketjut ovat keskeytyneet. Sijoitukset ja kuluttaminen ovat vajonneet alas – tarkoittaen oikeaa ja nousevaa globaalin taantuman riskiä.

Yhdistyneiden Kansakuntien taloustieteilijät arvioivat, että virus voi maksaa globaalille taloudelle tänä vuonna ainakin biljoona Yhdysvaltain dollaria – ehkä jopa paljon enemmän.

Mikään maa ei pysty tähän yksin. Valtioiden täytyy elvyttää talouksia yhteistyöllä enemmän kuin koskaan ennen. Se tarkoittaa julkisen sijoittamisen laajentamista, kaupankäynnin tehostamista ja tuen varmistamista niille ihmisille ja yhteisöille, joihin tauti tai negatiiviset taloudelliset vaikutukset iskevät kovimmin – tarkoittaen myös naisia, jotka usein tekevät suhteettoman suuren osan hoivatyöstä.

Pandemia korostaa ihmisperheen keskinäistä riippuvuutta. COVID-19 viruksen jatkuvan leviämisen estäminen on meidän kaikkien yhteinen velvollisuus.

Yhdistyneet Kansakunnat – tarkoittaen myös Maailman terveysjärjestöä – on täydessä valmiudessa.

Osana ihmisperhettä, työskentelemme 24/7 hallitusten kanssa ja tarjoamme kansainvälistä ohjeistusta, jotta maapallo voi taistella tätä uhkaa vastaan.

Olemme tässä yhdessä – ja selviämme tästä, yhdessä."

Video: UN.