Uutinen

Elintarvikkeiden hintojen nousu vaatii toimia ruokakriisin estämiseksi

21.2.2011

Ruuan maailmanmarkkinahintojen noustessa kriittisiksi YK:n asiantuntijat peräävät sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta suurempia sijoituksia maatalouteen, jotta pienviljelijöiden tuottavuutta saataisiin parannettua.

"Myös päättäjätasolla on ymmärrettävä kehittää globaalia maataloutta, jotta kasvava ruuan kysyntä pystytään tulevaisuudessa kattamaan", sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n yliekonomisti Jamie Morrison.

Hänen mukaansa erityisesti pienten maatilojen tuottavuus on saatava kasvamaan, jotta ne voitaisiin liittää osaksi ruuan markkinajärjestelmää. Monissa maissa pientilalliset tulevat vain osittain toimeen elinkeinollaan ja joutuvat ostamaan ruokaa. "Tarvitaan tukea, jotta viljelijät voivat tuottaa ylijäämää markkinoita varten kasvavan kysynnän kattamiseksi", Morrison sanoo.

Julkishallinnon on tarjottava tarvittavat edellytykset maatalouden tuottavuuden kasvulle, mikä tarkoittaa muun muassa maatalousavun elvyttämistä ja valtioiden budjettien kanavointia maatalouden kohentamiseksi. Suurin osa tarvittavista sijoituksista on kuitenkin saatava yksityiseltä sektorilta.

Osassa länsimaista huono elintarviketilanne ei välttämättä näytä ruokakriisiltä, mutta se voi olla tuhoisa niille 80 prosentille maailman asukkaista, jotka elävät ilman turvaverkostoa ja säästöjä, Maailman ruokaohjelma WFP muistuttaa.

Ruuan ennätyskorkea hinta on tuottanut jo pitkään päänvaivaa WFP:lle, joka auttaa maailman köyhimpiä ihmisiä ruokakriisissä. Järjestö varoittaa täydellisestä kaaoksesta, jonka huimat markkinahinnat, huonot sääolosuhteet ja poliittinen epävakaisuus saattavat aiheuttaa.

Mikäli elintarvikkeiden hinta nousee tulvien, kuivuuden tai maastopalojen takia, tai vaikka se pysyisi nykyisellä tasollaan, WFP:n budjetti on tulevina vuosina vakavasti alijäämäinen. Tämä pakottaa järjestön tekemään pahimmillaan samanlaisia tuskallisia päätöksiä kulujen leikkaamiseksi kuin vuoden 2008 ruokakriisissä.

Sellaisille kotitalouksille, jotka ovat saavuttaneet jo perustoimeentulon tason, hintojen nousu tarkoittaa aliravitsemuksen yleistymistä sekä koulutus-ja terveydenhuoltomahdollisuuksien heikkenemistä varojen vähetessä.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin perustaman ruokakriisityöryhmän koordinaattori David Nabarro korosti asian kiireellisyyttä. "On selvää, että elintarvikkeiden hinnat jo nykytasollaan lisäävät turvaverkoston tarvetta. Mikäli tarvittavat lisävarat saadaan ajoissa, ne voidaan käyttää tehokkaammin kuin keskellä ruokakriisiä", hän sanoo.

Linkki: UN Newsin uutinen aiheesta
YK-liiton WFP-teemasivusto