Uutinen

Diabetesta sairastavien määrä tulee kaksinkertaistumaan vuoteen 2030 mennessä

14.11.2012

WHO arvioi, että maailmanlaajuisesti 346 miljoonaa ihmistä sairastaa diabetesta. Jollei tilanteeseen puututa, tämän lukumäärän arvioidaan yli kaksinkertaistuvat vuoteen 2030 mennessä. Vuosittain 3,4 miljoonaa ihmistä kuolee korkean verensokerin vuoksi ja lähes 80 % näistä kuolemista keskittyy matala- ja keskituloisiin maihin.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo tänään vietettävän Maailman diabetespäivän viestissään, että diabetes on kehityskysymys.

"Köyhät ovat epäsuhtaisesti riskissä sairastua ja diabeteksen seurauksena perheet sysäytyvät usein syvempään köyhyyteen. Diabetes kuormittaa lisäksi kansallisia terveydenhuoltojärjestelmiä ja uhkaa kumota kovalla työllä saavutetut kehitysaskeleet."

WHO ennustaa, että diabeteksen aiheuttamat kuolevat tulevat lisääntymään kaksi kolmasosaa vuosien 2008 ja 2030 välillä.

Diabetes on krooninen tauti, joka syntyy, kun haima ei tuota tarpeeksi insuliinia tai kun keho ei kykene käyttämään tuottamaansa insuliinia tarpeeksi tehokkaasti. Diabetesta on olemassa kahta eri tyyppiä. Ensimmäisen tyypin diabeteksen aiheuttajaa ei tunneta eikä tautia voida nykyisen tiedon valossa ehkäistä. 90 % diabetesta maailmanlaajuisesti sairastavista ihmisistä on kuitenkin sairastunut tyypin 2 diabetekseen, joka aiheutuu pääasiassa ylipainon ja liikunnan puutteen vuoksi.

Tyypin 2 diabetesta voi ehkäistä tai viivästyttää terveellä ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla, ylläpitämällä normaalia painoa sekä välttämällä tupakointia.

Maailman diabetespäivää vietetään 14.11. Frederick Bantingin syntymäpäivänä. Banting ja Charles Best keksivät diabetes-potilaille elintärkeän hoitokeinon, insuliinin vuonna 1922.