Uutinen

Ban Ki-moon: Lehdistönvapaus ei toteudu kaikkialla

4.5.2010

Maanantaina 3. toukokuuta vietettiin kansainvälistä lehdistönvapauden päivää. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ruoti lehdistönvapauden tilaa puheessaan.

"Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, mutta ympäri maailman on hallituksia ja valtaapitäviä, jotka estävät sen toteutumisen monin keinoin", hän sanoi.

"He säätävät sanomalehdille suuret verot, jolloin niistä tulee liian kalliita, eikä ihmisillä ole varaa ostaa niitä. Hallitusta kritisoivat itsenäiset radio- ja televisiokanavat kielletään. Sensurointi on aktiivista myös internetissä", Ban luetteli.

Monen maan valtaapitävät yrittävät puuttua toimittajien työntekoon. Heitä pelotellaan, pidätetään ja tapetaan heidän toteuttaessaan oikeuttaan etsiä, saada ja välittää tietoa. UNESCO:n mukaan viime vuonna tapettiin työnsä takia 77 toimittajaa.

"He eivät olleet korkean profiilin sotatoimittajia, jotka kuolivat taistelun tuoksinnassa. Suurin osa heistä työskenteli pienille paikallisjulkaisuille rauhan aikana. Heidät tapettiin koska he yrittivät kertoa epäkohdista tai korruptiosta", Ban huomautti.

Ban sanoi tämän vuoden teeman olevan "oikeus tietää".

"Ihmisillä on oikeus tietoon, joka vaikuttaa heidän elämäänsä", Ban kiteytti.

Lisää aiheesta lehdistönvapauden englanninkieliseltä teemasivulta.