Uutinen

Annan tervehtii Ahvenanmaata saarialueen demilitarisoinnin 150-vuotispäivänä

YK:n pääsihteeri Kofi Annan tervehtii Ahvenanmaata saarialueen 150-vuotisen demilitarisoinnin vuosipäivänä. Pääsihteerin mukaan kansainvälisen yhteisön panos sodan estämiseksi Suomen ja Ruotsin välillä saarialueen hallinnasta on esimerkki, jota voitaisiin hyödyntää monissa tämän päivän konfliktitilanteissa.

"Ahvenanmaan malli on hyvin taidokas ja luova. Se on mahdollistanut kahden eri kieliryhmään kuuluvan yhteisön rinnakkaiselon laajemmassa, kansainvälisesti tunnustetussa valtiossa", Annan totesi.

Vuonna 1856 solmitun Ahvenanmaan sopimuksen ansiosta onnistuttiin välttämään aseellinen konflikti Suomen ja Ruotsin välillä. Sopimuksessa taattiin molempien maiden alueellinen loukkaamattomuus ja alueen asukkaiden autonomia. Asukkaiden sallittiin säilyttää yhteisönsä ominaispiirteet.

Annanin mukaan sopimuksen elementtejä voitaisiin hyödyntää myös muualla, vaikka malli ei sellaisenaan kopioitavaksi sovikaan. Pääsihteeri toteaa tärkeimmän huomion olevan, että joustavuus ja mielikuvitus ovat olennaisia tekijöitä sovellettaessa yleistä yksityiseen. "Varmasti jokainen konfliktialue voi hyötyä 'Ahvanenmaan hengestä' - pragmaattisuuden, sovittelun ja rauhaan sitoutumisen hengestä."

Artikkeli englanniksi