Uutinen

Alkuperäiskansojen pysyvä foorumi alkoi New Yorkissa

Foorumin puheenjohtajaksi valittiin saamelaiskäräjien jäsen, juristi Anne Nuorgam. Hän edustaa foorumissa arktisia alkuperäiskansoja, saamelaisia ja inuiitteja.

Alkuperäiskansojen pysyvä foorumi UNPFII
Lapsikuoro esiintyi YK:n alkuperäiskansojen pysyvän foorumin (UNPFII) avajaisseremoniassa 22.4.2019 YK:n päämajassa New Yorkissa. Kuva: Predrag Vasic / UN Photo.

YK:n alkuperäiskansojen pysyvä foorumin (UNFPII) 18. istunto YK:n päämajassa New Yorkissa on alkanut avajaisseremonia merkeissä. Foorumin puheenjohtajaksi valittiin tänä vuonna saamelaiskäräjien jäsen, juristi Anne Nuorgam. Hän edustaa foorumissa arktisia alkuperäiskansoja, saamelaisia ja inuiitteja. Nuorgam haluaa puheenjohtajuuskaudellaan vahvistaa alkuperäiskansojen roolia ilmastonmuutoksen torjumisessa ja alkuperäiskansoihin liittyvien konfliktien ratkaisussa. Nuorgam on valittu pysyvän foorumin jäseneksi arktiselta alueelta.

”Tieto on avain kukoistavaan yhteisöön, ja siksi yhteiskunnat ovat jo kauan sitten olleet olemassa. Meidän on kunnioitettava ja säilytettävä tietämyksen haltijoita, jotka varmistavat yhteisöjen selviytymisen tästä eteenpäinkin - mikään ei korvaa vuosisatoja vanhaa viisautta, joten perinteisten tapojen tunteminen voi olla ratkaisevan tärkeää konfliktien ehkäisemisessä ja ratkaisemisessa."

Alkuperäiskansojen pysyvä foorumi on maailman suurin alkuperäiskansojen tapaaminen, ja tänäkin vuonna tapaamiseen on saapunut yli 1000 alkuperäiskansojen edustajaa eri puolilta maailmaa. Tämänvuotisen istunnon teema on alkuperäiskansojen perimätieto. Foorumi antaa lopuksi suosituksia alkuperäiskansojen oikeuksien toteuttamisesta globaalisti. Foorumin istunto jatkuu 3. toukokuuta saakka.

Foorumi soveltaa YK:n alkuperäiskansajulistusta (UNDRIP). Julistuksessa turvataan alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeus ja oikeus konsultaatio- ja ennakkosuostumukseen kysymyksissä, joilla on merkittävä vaikutus alkuperäiskansojen elämään. UNFPII on YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC:in alainen neuvoa-antava toimielin.

 

 

Seuraa foorumin työtä esimerkiksi seuraavilla tunnisteilla: #UN4indigenous #UNPFII18

New Yorkissa UNPFII:n istuntoa seuraa myös suomalainen Atlas Saarikoski, joka päivittää kokouksen ajan YK-liiton Instagram-tiliä