Uutinen

Ajankohtaisesti ajoitettu kemiallisten aseiden kieltosopimuksen konferenssi käynnistyi

Kuva: UN Photo/Rick Bajornas

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puhui eilen kemiallisten aseiden kieltosopimuksen kolmannessa tarkastelukonferenssissa Haagissa. Ban vetosi kieltosopimukseen sitoutuneita maita tekemään kaikkensa, jotta kahdeksan viimeistä sopimuksen ulkopuolista maata liittyisivät sopimukseen. Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen ulkopuoliset maat ovat Angola, Etelä-Sudan, Egypti, Israel, Myanmar, Pohjois-Korea, Somalia ja Syyria.

Ban pitäytyi puheenvuorossaan tiukassa linjassa: "Mikään ei oikeuta näiden hirvittävien massatuhoaseiden hallussapitoa. Ei mikään." Viimeaikaiset väitökset kemiallisten aseiden käytöstä Syyrian sisällissodassa tekevät pääsihteerin puheesta erityisen ajankohtaisen. Tapausta varten perustettu tutkijaryhmä on nyt valmiina lähtemään Syyriaan tutkimaan syytöksiä. Tutkijaryhmän tehtävä on vuosituhannen ensimmäinen tutkimus syytöksiin massatuhoaseiden käytöstä.

Ban pyysi konferenssiin osallistujia keskittymään kolmeen osa-alueeseen: kehittämään kemiallisten aseiden kieltosopimusta entisestään, jotta se toimisi entistä paremmin esteenä kemiallisten aseiden lisääntymiselle ja käytölle, tiukempaan yhteistyöhön kemiallisen teollisuuden kanssa turvallisuuden ja valvonnan lisäämiseksi, sekä vahvistamaan kykyään edistää rauhaa ja turvallisuutta.

YK:n uutiskeskus

Pääsihteerin puhe