Uutinen

Afganistanissa pelataan historian ensimmäistä tyttöjen jalkapalloturnausta

YK:n erityisedustaja sai tänään kunnianarvoisen tehtävän, kun hän pääsi ojentamaan palkinnon tyttöjen jalkapalloturnauksen voittaneelle joukkueelle. Kabulissa pelattu turnaus oli Afganistanin historian ensimmäinen tyttöjen jalkapalloturnaus ja merkittävä virstanpylväs kaikille nuorille afgaaninaisille, joiden oikeuksia vuosikausia vallassa ollut taleban -hallinto mielivaltaisesti rajoitti.

Jalkapalloturnausta seuranneen YK:n Afganistanin erikoisedustajan Ameerah Hagin mukaan: "Urheilu on kaiken ikäisille lapsille, niin tytöille kuin pojille, väline itsensä ja mielipiteidensä ilmaisemiseen. Samalla se toimii myös muutoksen välineenä."

"Turnaus on askel kohti tasa-arvoa ja erittäin merkittävä kaikille nuorille afgaanitytöille, joilta vielä viisi vuotta sitten kiellettiin koulunkäynti ja urheileminen. Toivon, että tämänkaltaiset tapahtumat innoittava tyttöjä toteuttamaan heidän unelmansa, millä tahansa alalla ne ovatkin" Ameerah Hag sanoi.

Jalkapallo on tyttöjen keskuudessa suosittua. Pääkaupungissa Kabulissa toimii 15 joukkuetta, jotka koostuvat 13-20 -vuotiaista tytöistä. Tämän päivän turnauksen voittanut joukkue kohtaa loppuottelussa muiden aluekilpailujen voittajat. Turnauksen suojelijana toimii Afganistanin jalkapalloliitto.

YK:n Afganistanin avustusoperaatio UNAMA lahjoitti kaikille turnaukseen osallistuneille jalkapallot. Pallot teetettiin sodassa vammautuneilla afgaaneilla ja ne rahoitettiin UNAMA:n henkilökunnan keräämällä kolehdilla. Lisäksi yli 1000 jalkapalloa tullaan vielä toimittamaan kouluihin, orpokoteihin ja vankiloihin eri puolilla Afganistania.

Lue artikkeli englanniksi