Uutinen

Afganistanilainen Zarmina Razai on Vuoden Pakolaisnainen

Suomen Pakolaisapu ry. myönsi tänään rotusyrjinnän vastaisena päivänä Vuoden Pakolaisnainen -kannustuspalkinnon afganistanilaiselle Zarmina Razaille.

Palkinto luovutettiin nyt yhdeksättä kertaa ja sen tarkoituksena on tuoda esille, kuinka raskaista kokemuksista voi selvitä ja kuinka ne lopulta voivat jopa vahvistaa ihmistä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Järjestön mielestä 24-vuotias Zarmina on toiminnallaan osoittanut muille pakolaisnaisille, että naisella on oikeus päättää omasta elämästään ja ratkaista itseään koskevia asioita. Tahdonvoimansa ja vahvan persoonansa avulla Zarmina on löytänyt paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Zarmina Razai saapui Suomeen 17-vuotiaana, vuonna 1999, pikkuveljensä Ahmadin kanssa. Paon aikana heidän isänsä tapettiin ja äiti jäi Pakistaniin. Matkan aikana katosi myös vanhempi veli.

Sisarukset ovat kokeneet millaista on hakea turvapaikkaa ilman vanhempia ja aloittaa koulunkäynti vieraassa maassa vieraalla kielellä. Oltuaan kolme vuotta Suomessa Zarmina ja veli saivat maahan myös äitinsä ja kaksi veljeään.

Zarmina Razai on suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon, opiskelee ammattikorkeakoulussa terveydenhoitajaksi ja tekee tulkin töitä. Hän puhuu sujuvan suomen, venäjän ja englannin lisäksi myös daria.

Vaikka pakolaisten määrä onkin laskenut viime vuosina tasaisesti, on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n työmäärä kasvanut. Tämä on seurausta muun muassa siitä, että moni pakolainen on joutunut jäämään maan sisäiseksi pakolaiseksi sodan keskelle.

Euroopan kiristynyt pakolaispolitiikka on lisännyt niin sanottujen Dublin-tapausten määrää. Suomen Pakolaisavun mukaan Suomen tulisikin esittää ratkaisuja turvapaikanhakijoiden sijoittamiseksi nyt tulevalla EU:n puheenjohtajuuskaudella.

Lisätietoja antaa Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö Marja-Leena Suvanto 09 69626432,
040 5600772, marja-leena.suvanto [ät] pakolaisapu.fi