Tiedote

Yli viisi miljoonaa ukrainalaista paennut sotaa – YK lisää ukrainalaisille kohdennettavaa hätäapua

Yhdistyneiden kansakuntien keskitetty hätäapurahasto CERF suuntaa 40 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria apua tarvitseville ukrainalaisille.

Suomen YK-liiton logo
YK toimittaa Ukrainaan ja ukrainalaisille pakolaisille maan rajojen ulkopuolella muun muassa terveyspalveluja, lääkintätarvikkeita, ruokaa, vettä sekä suoja- ja hygieniatarvikkeita.

YK:n hätäavun koordinaattori Martin Griffiths ilmoitti hiljattain, että Yhdistyneiden kansakuntien keskitetty hätäapurahasto CERF suuntaa 40 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria apua tarvitseville ukrainalaisille. CERF on yksi YK:n rakentamista katastrofiavun rahoitusjärjestelmistä.

Kyseessä on toinen CERF:in kautta tehtävästä hätäapurahoituksesta. CERF suuntasi ensimmäisen hätäapuerän Ukrainaan heti Venäjän käynnistettyä hyökkäyksensä. Ensimmäisen hätäapuerän arvo oli 20 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

YK on toimittanut Ukrainaan ja ukrainalaisille pakolaisille maan rajojen ulkopuolella muun muassa ruokaa, vettä sekä suoja- ja hygieniatarvikkeita. YK tarjoaa ukrainalaisille myös laajan kirjon terveyspalveluja ja lääkintätarvikkeita. Ukrainalaisille lapsille annetaan kouluopetusta ja psykososiaalista tukea.

Venäjän käynnistämät sotatoimet Ukrainassa ovat jatkuneet yli kolme viikkoa. Yli 3,2 miljoonaa ukrainalaista on joutunut pakenemaan maasta. Lähes kaksi miljoonaa on joutunut maansisäiseksi pakolaiseksi.

Tähän mennessä sodan vaikutukset ovat suoraan kohdistuneet noin 13 miljoonaan ukrainalaiseen. Nämä ukrainalaiset – miltei kolmannes maan väestöstä  ovat tällä hetkellä humanitaarisen avun tarpeessa. Sodan arvioidaan lähiviikkoina vaikuttavan noin 18 miljoonaan ukrainalaiseen.


Suomalaisilla mahdollisuus auttaa ukrainaisia


Nopein ja tehokkain tapa auttaa on lahjoittamalla vakiintuneille toimijoille, kuten YK-järjestöille, jotka ovat pitkään Ukrainassa jatkuneen työnsä tuloksena rakentaneet itselleen laajat verkostot maahan. UNHCR, Unicef, IOM ja UN Women toimivat sekä maan sisällä että sen ulkopuolella hädänalaisten auttamiseksi. Kansalaisjärjestöillä, kuten Punaisella Ristillä ja Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöillä, on myös vahvat paikalliset verkostot, joiden kautta apua kanavoidaan tehokkaasti avun tarpeessa oleville. Suomeen tulleita ukrainalaisia voi auttaa muun muassa Kotimajoituksen tuki ry:n kautta.