Tiedote

YK-nuorisodelegaatti puhuu New Yorkissa Suomen nuorten puolesta

Suomen YK-nuosrisodelegaatti 2014 Joel Linnainmäki. Kuva: Anna Autio

Suomen YK-nuorisodelegaatti Joel Linnainmäki edustaa suomalaisia nuoria 6.-17.10. YK:n yleiskokouksessa osana Suomen valtuuskuntaa. Matkan aikana Linnainmäki tapaa yhdessä muiden nuorisodelegaattien kanssa Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerin Ban Ki-Moonin ja pitää puheen kolmannessa komiteassa suomalaisten nuorten puolesta. Yleiskokouksessa Linnainmäki on kiinnostunut erityisesti nuorten osallisuudesta, rauhantyöstä ja kehityskysymyksistä.

"Viidentoista vuoden jälkeenkin vain joka viides suomalainen nuori on koskaan kuullut YK:n vuosituhattavoitteista. Maailman valtiot ovat tänä vuonna hyväksymässä uudet kestävän kehityksen tavoitteet seuraavan viidentoista vuoden ajaksi. Meillä ei ole varaa haaskata seuraavaa viittätoista vuotta. Maailmassa joka enimmäkseen koostuu nuorista, mikään kehitys ei ole pysyvää ilman nuorten osallisuutta", Linnainmäki toteaa.

Linnainmäki korostaa myös dialogia nuorten kanssa viime kuukausina puhuttaneesta radikalisoitumisesta. "Maailmalla käydään juuri nyt valtavaa keskustelua nuorten radikalisoitumisesta ja vierastaistelijoista. Myös Suomessa on jouduttu miettimään mikä saa espoolaisen pojan lähtemään taistelemaan Syyriaan. Kirkon ulkomaanavun tutkimuksesta käy ilmi, että nuorten suurin radikalisoitumisen syy on taloudellisten ja sosiaalisten mahdollisuuksien puute. Nyt tärkeintä olisikin miettiä miten yhdessä nuorten kanssa voimme varmistaa, että he tuntevat olevansa tärkeä osa yhteiskuntaa,"

Nuorten osallisuuden lisäksi Linnainmäki tuo yleiskokouksessa esille suomalaisten nuorten näkemyksiä kehityksestä. YK-nuorisodelegaatti on alkusyksyn aikana kiertänyt toisen asteen oppilaitoksissa keskustelemassa nuorten kanssa kehityksestä ja sen puutteesta.

"Nuoret uskovat muutokseen. Me haluamme tasa-arvoisen maailman, jossa jokaisella on sukupuoleen ja etniseen taustaan katsomatta mahdollisuus työhön ja elantoon. Tuemme voimakkaasti YK:n yhdenvertaisuuskampanjaa HeForShe. Yhdenvertaisuuden lisäksi suurin suomalaisten nuorten mainitsema globaali ongelma on ilmastonmuutos. 2000-luvulla kaiken talouden tulisi olla vihreää taloutta tai ilmastonmuutos takaa, ettei meillä pian ole taloutta lainkaan."

23-vuotias Joel Linnainmäki on Suomen 16. YK-nuorisodelegaatti. Hän on vuosia toiminut erilaisissa nuorten osallisuutta edistävissä järjestöissä kuten Vantaan nuorisovaltuustossa, Osallistuvissa Nuorissa ja Helsingin nuorten ja opiskelijoiden YK-yhdistyksessä. Hän opiskelee kansainvälistä politiikkaa ja työskentelee kolmatta vuotta kansanedustaja Pekka Haaviston eduskunta-avustajana.

Allianssi ja YK-liitto valitsevat nuorisodelegaatin vuosittain, delegaatti edustaa suomalaista nuorisoa osana Suomen YK:n yleiskokousvaltuuskuntaa. Lisätietoja YK-nuorisodelegaattijärjestelmästä löytyy osoitteesta www.valtikka.fi/nuorisodelegaatti. Joelin lehdistökuvat sekä puhe löytyvät osoitteesta www.valtikka.fi/nuorisodelegaatti

Lisätietoja:
Joel Linnainmäki, joel.linnainmaki [ät] gmail.com / +358 50 574 0924
(Allianssi) Henni Axelin p. 040 900 4881