Tiedote

Venäjä on aiheuttanut vakavimman humanitaarisen kriisin Euroopassa vuosikymmeniin

Venäjän hyökkäys on johtanut akuuttiin humanitaariseen kriisiin, jonka arvioidaan johtavan miljoonien ukrainalaisten pakolaisuuteen tulevina viikkoina. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut jyrkästi Venäjän sotatoimet YK:n yleiskokouksessa ja ihmisoikeusneuvostossa.

UNHCR
Tue hädänalaisia ukrainalaisia lahjoittamalla UNHCR:lle, IOM:lle tai Unicefille. Katso lahjoituslinkit tämän tiedotteen lopusta. Kuva: UNHCR.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on aiheuttanut vakavimman humanitaarisen kriisin Euroopassa vuosikymmeniin. Ukrainan viranomaisten mukaan yli 2000 ukrainalaista siviiliä on kuollut Venäjän hyökkäyksessä. Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö UNHCR tiedotti torstaina, että Venäjän sotatoimien seurauksena yli miljoona ukrainalaista on joutunut pakolaisiksi. UNHCR arvioi, että neljä miljoonaa ukrainalaista voi joutua pakenemaan tulevina viikkoina.

Venäjän armeija on käyttänyt tykkitulta, rypälepommeja, ohjuksia ja muita asejärjestelmiä, joilla se on tuhonnut siviili-infrastruktuuria lukuisissa Ukrainan kaupungeissa. Venäjä on tuhonnut satoja rakennuksia, kuten sairaaloita, lastentarhoja ja koteja. YK tiedottaa, että ukrainalaisten veden- ja sähkönsaanti sekä pääsy terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden piiriin on heikentynyt merkittävästi.

YK toimii aktiivisesti ja toimittaa humanitaarista apua hädänalaisille kaikkialla Ukrainassa. Aiemmin tällä viikolla YK käynnisti hätäkeräyksen, jolla pyritään keräämään 1,55 miljardia euroa kattamaan humanitaarisen avun kuluja. Hätäkeräyksessä kerätyt resurssit suunnataan sekä Ukrainan rajojen sisällä oleville että maanpakoon joutuneille ukrainalaisille.

Kansainvälinen yhteisö tuomitsee Venäjän sotatoimet

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut Venäjän hyökkäyksen YK:n yleiskokouksessa. Päätöslauselma arvostelee ankarasti Venäjän "aggressiota Ukrainaa vastaan" ja vaatii Venäjää keskeyttämään sotatoimet sekä vetämään asevoimansa Ukrainasta. Yleiskokoukseen kuuluu 193 valtiota, joista 141 äänesti päätöslauselman puolesta. Venäjän kanssa päätöslauselmaa vastaan äänesti Valko-Venäjä, Eritrea, Pohjois-Korea ja Syyria. Kiina ja 34 muuta valtiota jättivät äänestämättä.

YK:n ihmisoikeusneuvosto kokoontui Ukrainan pyynnöstä torstaina Genevessä. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bacheletin mukaan Venäjän hyökkäys "on avannut uuden ja vaarallisen luvun maailmanhistoriassa". Bachelet lisäsi, että Venäjän sotatoimilla "on valtava vaikutus miljoonien ihmisoikeuksiin".

YK:n ihmisoikeusneuvosto on myös päättänyt perustaa kiireellisesti kansainvälisen, itsenäisen ja riippumattoman tutkintakomission keräämään tietoa Venäjän sotilaallisesta aggressiosta Ukrainaa vastaan.

Myös YK-liittojen maailmanjärjestön johtokunta on ottanut kantaa Venäjän toimiin. Johtokunta tuomitsi Venäjän sotatoimet "Ukrainan alueellisen koskemattomuuden ja poliittisen itsenäisyyden loukkauksena" ja vaati Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta "välittömästi ja ilman ennakkoehtoja".

Lahjoita UNHCR:n kautta.

Lahjoita IOM:n kautta.

Lahjoita Unicefin kautta.

Lahjoita WFP:n kautta.