Tiedote

Toiveikas tulevaisuus -kirjoituskilpailu

Toiveikas tulevaisuus -kirjoituskilpailun tarkoituksena on innostaa kaiken ikäisiä ihmisiä ympäri Suomea kirjoittamaan ja miettimään omaa suhdettaan ympäröivään yhteiskuntaan, muihin ihmisiin ja luontoon sekä rohkeasti unelmoimaan tulevasta. Kilpailu on avoinna 1.7.-31.10.2023.

Piirroskuva käsistä, jotka pitelevät linnunpesää. Pesässä maapallon näköinen muna.

Toiveikas tulevaisuus -kirjoituskilpailu järjestetään osana kestävän kehityksen toimikunnan 30-vuotisjuhlavuotta. Kilpailua koordinoi Kestävän kehityksen toimikunta, jonka järjestöedustajana Suomen YK-liitto toimii.

Kilpailun yleiset ohjeet

Kilpailuun osallistuva tuotos saa olla kirjoitustyyliltään vapaa, mutta sen on käsiteltävä tulevaisuuden positiivista yhteiskuntaa sekä otettava huomioon luonto. Kannustamme kaikkia miettimään, millaisesta tulevaisuudesta ja maailmasta haluamme haaveilla.

Kilpailuun voi osallistua suomen, englannin, ruotsin, inarinsaamen, koltansaamen ja pohjoissaamen kielillä. Kilpailun sarjat ovat: alle 7-vuotiaat, 7-8-vuotiaat, 9-10-vuotiaat, 11-12-vuotiaat, 13-15-vuotiaat, 16-18-vuotiaat ja yli 19-vuotiaat. Ensimmäisessä kahdessa sarjassa on mahdollista osallistua myös kuvalla tai sarjakuvalla (0-8-vuotiaat). Teosten arvioinnissa otetaan huomioon, kuinka omaperäisiä ja ajatuksia herättäviä teokset ovat sekä ovatko ne kilpailun teknisten ohjeiden mukaisia.

Tekstin pituus tai muun teoksen maksimikoko on yksi (1) A4-sivu. Valmis teos tulee lähettää sähköpostilla osoitteeseen kestavakehitys.vnk [ät] gov.fi viimeistään 31.10.2023.

Lähettäessäsi teoksen kilpailuun kirjoita sähköpostin aihekenttään kirjoituskilpailu, oma nimesi ja sarja, johon osallistut, pistein eroteltuina ilman välilyöntejä esimerkiksi tällä tavalla: Kirjoituskilpailu.maija.maijanen.9–10-v.

Lisää myös viestikentän alkuun yhteystietosi tai huoltajan yhteystiedot (nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite) sekä sarja, johon osallistut.

Kilpailu on avoinna 1.7.-31.10.2023 ja sen voittajat julkistetaan marraskuussa 2023.

Tuomaristo

Kilpailun tuomaristo koostuu nelihenkisestä raadista sekä kilpailun suojelijasta. Tuomariston terveiset ja kannustussitaatit julkaistaan kestävän kehityksen toimikunnan instagram-kanavalla @kestavakehitys.vnk elo-lokakuun aikana.

Tuomaristo:
Kilpailun suojelija Jenni Haukio
Tietokirjailija & toimittaja Julia Thuren
Sanoittaja & biisin tekijä Mihkku Laiti/Yungmigu
Kuvittaja/sarjakuvataiteilija Seppo Leinonen
Nuorten Agenda2030 –ryhmän edustaja

Palkinnot

Jokaisen sarjan 5 parasta teosta julkaistaan kestavakehitys.fi -sivustolla ja tekijöille lähetetään kunniakirjat. Kunkin sarjan 3 parasta teosta palkitaan kunniakirjojen lisäksi kirjakaupan lahjakorteilla.

Mahdollisten kysymysten herätessä ota rohkeasti yhteyttä kestävän kehityksen toimikuntaan, kestäväkehitys.vnk [ät] gov.fi. Lähettämällä teoksesi kilpailuun hyväksyt sen julkaisun kestävän kehityksen toimikunnan viestintäkanavilla.

Koulukohtaiset ohjeet

Toivoimme, että mikäli kilpailuun osallistutaan koulutyönä opettaja kokoaisi kaikkien tuotokset yhteen ja lähettäisi ne osoitteeseen kestavakehitys.vnk [ät] gov.fi tai kannustaisi oppilaiden vanhempia lähettämään teokset kilpailuun. Opettajan tulee huomioida, että alaikäisten kilpailijoiden huoltajien yhteystiedot tulee toimittaa.

Alakoulu

Sarjat: alle 7-vuotiaat, 7-8-vuotiaat, 9-10-vuotiaat, 11-12-vuotiaat

0-8v. voivat osallistua pelkällä kuvalla tai sarjakuvalla. 9-12v. Kirjoitustyyli on vapaa, esimerkiksi runo tai lyhyt tarina (yksi A4-sivu). Mikäli kilpailuun osallistutaan osana koulutyötä voi opettaja silloin vaikuttaa millä tyylilajilla oppilaat osallistuvat.
 
Yläkoulu

Sarjat: 13-15-vuotiaat

Kirjoitustyylilaji on vapaa. Kannustamme nuoria yläkouluikäisiä pohtimaan, millaisessa tulevaisuudessa he haluaisivat elää.
 
Lukio/Ammattikoulu/Muu oppilaitos

Sarjat: 16-18-vuotiaat ja yli 19-vuotiaat

Kirjoitustyylilaji on vapaa. Kannustamme nuoria pohtimaan, millaisessa tulevaisuudessa he haluaisivat elää.