"Eurooppa tarvitsee yhteisen pakolaispolitiikan" - podcast, osa 3

Euroopan unionin ei pitäisi jättää pakolaisia ja turvapaikanhakijoita koskevia päätöksiä yksittäisille jäsenmaille, Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen katsoo. Nykytilanne osoittaa monella tavalla, että viime kädessä jäsenmaiden vastuulle jätetty pakolais- ja turvapaikkapolitiikka ei toimi. "Meillä pitäisi olla Euroopan unionin yhteinen turvapaikkapolitiikka ja yhteinen maahanmuuttopolitiikka, piste."

Sirpa Pietikäinen
Kuva: Genevieve Engel / EP.

"Populismin pelko on rumentanut maahanmuuttokeskustelua"

Sirpa Pietikäinen muistuttaa keskustelussa, että ihmisoikeuksia koskevat kansainväliset sopimukset sitovat joka tapauksessa sekä Euroopan unionia että sen jäsenmaita.
"Minkään maan ei pitäisi voida niitä laimin lyödä - ei myöskään Unkarin. Olisi kaikkien etu, että meillä olisi asiassa yhteinen tulkinta, yhteiset resurssit ja osittain myös yhteiset virkailijat, jotka prosessia hoitavat."
Pietikäinen kannattaa vahvasti Euroopan komissioltakin tullutta linjausta, jonka mukaan vastuut ja kustannukset pakolaisten vastaanotosta jaetaan jäsenmaiden kesken voimavarojen suhteessa. Hän ottaa esille toteuttamatta jääneen Blue Card -järjestelmän, jonka sisällä voisi hakeutua eurooppalaisten lupakäytäntöjen piiriin riippumatta siitä, onko tullut Suomeen tai Kreikkaan.       
Populismin pelko on Pietikäisen mielestä rumentanut maahanmuuttoa koskevaa keskustelua myös maltillisissa puolueissa: ruvetaan olemaan "ranta-Rolexeja" ja jäljittelemään populistien argumentteja ja äänenpainoja.
Pietikäinen korostaa, että ihmisoikeudet koskevat kansalaisuudesta riippumatta kaikkia ja ovat universaaleja, eivät äänestyspäätöksellä 5-6 tai "Tampereella ja Helsingissä erikseen" ratkaistavia asioita.
Pakolaisten määriä Suomessa kauhisteleville Pietikäinen muistuttaa, että monikymmenkertaisia määriä suomalaisia muutti aikanaan työn perässä Amerikkaan ja sitten Ruotsiin.  
"Minkä takia se on reilua, ja miksi olemme ylpeitä esivanhemmistamme, jotka lähtivät Amerikkaan kultaa vuolemaan? Sehän oli yritteliäisyyttä, rohkeaa ja kunnioitettavaa, ja eikös nyt ole kysymys samasta asiasta?"

Eurooppa ja pakolaiset -podcast sarjan tekeminen on rahoitettu ulkoministeriön Eurooppa-tiedotuksen tuella. Sisällöstä vastaa Suomen YK-liitto. Toimittajat Jukka Pääkkönen ja Helena Laukko.

Kuuntele Eurooppa ja pakolaiset -podcastin kolmas osa tästä: