YK-päivä

Ruandan kansanmurhan muistopäivä

Day of Remembrance of the Victims of the Rwanda Genocide

Vuonna 1994 tapahtunut Ruandan kansanmurha järisytti Itä-Afrikkaa ja koko maailmaa kun noin 100 päivän aikana sai surmansa lähemmäs miljoona ruandalaista tutsia. Tapahtunut jätti syvät arvet maahan ja YK on auttanut konfliktin jälkeen sen käsittelyssä perustamalla turvallisuusneuvoston toimeksiannosta vielä samana vuonna 1994 Ruanda-tuomioistuimen, joka on tästä lähtien käsitellyt 50 oikeudenkäyntiä ja jonka toiminta jatkuu edelleen.

Ruandan ja Balkanin tapahtumien jälkeen YK on korostanut kansanmurhia ennaltaehkäisevän toiminnan ja suojeluvastuun korvaamattomuutta myös siten, että lukuisten käänteiden ja nimitysten jälkeen vuonna 2004 vakinaistettiin YK:n pääsihteerin kansanmurhien ehkäisyn erikoisasiantuntijan virka. Hänen  toimenkuvaansa kuuluu muun muassa etnisyyteen pohjautuvien ihmisoikeusrikkomusten seuranta ja niiden tuominen turvallisuusneuvoston käsittelyyn ennaltaehkäisevästi.

Muistakaamme siis tänä päivänä, 7. huhtikuuta, tämän järisyttävän tapahtuman uhreja, ja luvatkaamme heille ettemme anna vastaavanlaista tapahtua enää toistamiseen. 

YK:n yleiskokouksen julistus, 23.12.2003, A/RES/58/234

Teemapäivän kotisivu

Lue lisää kansanmurhien ehkäisyn erikoisasiantuntijan työstä (UN.org)