Koronavirus on juuri nyt saavuttamassa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä. Köyhyyden, kriisien ja katastrofien keskellä on jo valmiiksi pulaa puhtaasta vedestä, saippuasta ja terveydenhuollosta.

Auta heikoimmassa asemassa olevia ja tue YK:ta pandemian pysäyttämisessä!

Lahjoita »

YK-päivä

Maailman vessapäivä

World Toilet Day

Saniteettiolojen parantaminen on tavoite, jonka tärkeys korostuu absurdeinakin nähtävien vertauksen kautta: on hämmästyttävää, että samalla kun enemmistöllä maailman väestöstä on käytössään kännykkä, elää kolmannes maailman ihmisistä ilman asianmukaisia sanitaatiotiloja. Heillä ei siis ole käytössään vessoja, mikä johtaa vakaviin ongelmiin niin taloudellisesti, sosiaalisesti, ympäristön kannalta kuin myös yksityisen turvallisuuden ja terveyden näkökulmastakin.

YK:n yleiskokous tarttui tähän monissa yhteiskunnissa kulttuurisena tabuna pidettyyn kysymykseen ja otti käyttöönsä heinäkuussa 2013 Maailman vessapäivän, jota on kansalaisyhteiskunnan toimesta vietetty jo aiemminkin mutta joka sai vasta nyt hyväksynnän virallisena YK-päivänä. Vessapäivän avulla pyritään vaikuttamaan syvällä vaikuttavaan käyttäytymiseen ja poliittisiin linjauksiin ja rohkaistaan näkemään ne taloudellisesti ja kehityksen kannalta merkittävät hyödyt, joita sanitaatio-olojen parantamisella on.

YK:n yleiskokouksen julistus, A/67/L.75 (esitys yleiskokoukselle)

Teemapäivän kotisivu