YK-päivä

Maailman vessapäivä

Naisten käymälä Intiassa
Kuva: Rauli Virtanen.

World Toilet Day

Saniteettiolojen parantaminen on yksi kestävän kehityksen tavoitteista. On hämmästyttävää, että enemmistöllä maailman väestöstä on käytössään kännykkä ja samalla kolmannes maailman ihmisistä elää ilman asianmukaisia sanitaatiotiloja. Heillä ei siis ole käytössään vessoja, mikä johtaa vakaviin ongelmiin niin taloudellisesti, sosiaalisesti, ympäristön kannalta kuin myös yksityisen turvallisuuden ja terveyden näkökulmastakin.

YK:n yleiskokous tarttui tähän monissa yhteiskunnissa kulttuurisena tabuna pidettyyn kysymykseen ja otti käyttöönsä heinäkuussa 2013 Maailman vessapäivän, jota on kansalaisyhteiskunnan toimesta vietetty jo aiemmin. Vessapäivän avulla pyritään vaikuttamaan poliittisiin linjauksiin ja rohkaistaan näkemään santiteettiolojen paranemisesta saatavat taloudelliset ja kehityksen kannalta merkittävät hyödyt. Likaisen veden ja huonon hygienian levittämät taudit tappavat enemmän kuin sodat.

YK:n yleiskokouksen julistus, A/67/L.75 (esitys yleiskokoukselle)

Teemapäivän kotisivu

Kampanjasivu

World Toilet Day logo
673 miljoonaa ihmistä, eli yhdeksän prosenttia maailman väestöstä tekee tarpeensa taivasalla. Suurin osa heistä asuu etelä-Aasiassa