YK-päivä

Maailman terveyspäivä

Äitejä ja lapsia terveysklinikalla Botswanassa
Kuva: Rauli Virtanen.

World Health Day

Maailman terveyspäivää vietetään aina 7. päivä huhtikuuta, joka on myös vuonna 1948 perustetun Maailman terveysjärjestön perustamispäivä. Jokaisena vuonna terveyspäivälle on valittu erityinen terveydellinen teema. 

Maailman terveyspäivää 2024 vietetään teemalla "minun terveyteni, minun oikeuteni". Teeman avulla puolustetaan kaikkien ihmisten oikeutta kaikkialla saada laadukkaita terveyspalveluja.

Terveyspäivän aikana on perinteisesti rohkaistu ihmisiä eri puolilla maailmaa osallistumaan yhteisöllisesti terveyttä edistäviin aktiviteetteihin. Koronapandemia on osoittanut, että osa maailman ihmisistä syntynyt ja kasvanut olosuhteissa, joissa hyvät terveyspalvelut ovat tarjolla. Samaan aikaan ihmisryhmät eri puolilla maailmaa joutuvat kamppailemaan oman päivittäisen toimeentulonsa, asumisensa ja koulutuksensa kanssa. Terveellinen ja turvallinen ympäristö ei ole kaikille itsestäänselvyys ja monet joutuvat elämään vailla puhdasta vettä ja ilmaa, ruokaturvaa ja terveyspalveluja. 

WHO:n arvion mukaan vältettävissä olevat ympäristösyyt aiheuttavat yli 13 miljoonaa kuolemaa vuosittain. Äärimmäiset sääilmiöt, maaperän heikkeneminen ja veden puute lisäävät syrjäytysmisriskiä ja vaikuttavat erityisesti heikoimmassa asemassa olevien ihmisten terveyteen. Saastetta ja muovia löytyy syvimpien valtamerien pohjalta, korkeimmilta vuorilta, ja ne ovat löytäneet tiensä myös ravintoketjuumme. Pitkälle prosessoituja epäterveellisiä ruokia ja juomia tuottavat järjestelmämme edistävät samalla liikalihavuutta ja sairauksia sekä tuottavat kolmanneksen maailman kasvihuonepäästöistä.

Teemapäivän kotisivu

Vuoden 2023 terveyspäivän  logopiirroksessa sinisävyinen naishahmo on pukeutunut tilkkuvaatteeseen, jossa näkyy kuvina lääkkeitä, rokotteita, tupakointikielto ja vesipisaroita ym terveyteen viittaavia logoja