YK-päivä

Maailman luontopäivä

Virallisen kuvan on suunnitellut
Virallisen Maailman luontopäivän posterin on suunnitellut CHENG Hui Xin, diitaalisen suunnittelun opiskelija Penangista Malesiasta. © CHENG Hui Xin Kuva: CHENG Hui Xin.

World Wildlife Day

YK:n yleiskokous julisti vuonna 2013 maaliskuun 3. päivän maailman luontopäiväksi. Teemapäivän tarkoituksena on muistuttaa meitä luonnon monimuotoisuudesta ja toisaalta myös sen haavoittuvaisuudesta.

Luonnon arvo ihmisen hyvinvoinnille on korvaamaton. Vuosituhansien ajan ihmiset ja kulttuurit ovat olleet riippuvaisia luonnosta ja sen rikkaista antimista, jotka ovat tarjonneet ihmisille niin ruokaa, lääkkeitä, vaatetusta kuin hengellistä ravintoakin. Luonto ja sen monimuotoisuus ovat kuitenkin uhattuina. Useita eläin- ja kasvilajeja uhkaa sukupuutto muun muassa niiden elinympäristöjen kutistuessa ja laittoman kaupan lisääntyessä.

Julistamalla maailman villille luonnolle oman teemapäivän YK halusi lisätä tietämystä luontoa uhkaavista ongelmista sekä pyrkiä kannustamaan ihmisiä toimimaan luontoa kunnioittaen, jotta ihmiset ja luonto voisivat tulevaisuudessakin elää rinnakkain vuorovaikutuksessa.

Yli 8 400 luonnonvaraista eläin- ja kasvilajia on äärimmäisen uhanalaisia, kun taas lähes 30 000 muuta lajia katsotaan uhanalaisiksi tai haavoittuviksi. Näiden arvioiden perusteella ehdotetaan, että yli miljoonaa lajia uhkaa sukupuutto.

Luontopäivää vietetään CITES-sopimuksen hyväksymispäivänä. CITES yleissopimus (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna) on yksi maailman laajimmista kansainvälisistä ympäristön- suojelusopimuksista. Se sääntelee yli 35 000 uhanalaisen kasvi- ja eläinlajin, niiden osien ja niistä valmistettujen tuotteiden kauppaa. Vuonna 2023 CITES täyttää 50 vuotta.

#WorldWildlifeDay #ConnectingPeopleAndPlanet

Teemapäivän kotisivu

World Wildlife Day 2024

YK:n yleiskokouksen julistus, 20.12.2013, A/RES/68/205
 

wwd logo