Koronavirus on juuri nyt saavuttamassa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä. Köyhyyden, kriisien ja katastrofien keskellä on jo valmiiksi pulaa puhtaasta vedestä, saippuasta ja terveydenhuollosta.

Auta heikoimmassa asemassa olevia ja tue YK:ta pandemian pysäyttämisessä!

Lahjoita »

YK-päivä

Kansainvälinen päivä synnytysavanteiden lopettamiseksi

International Day to End Obstetric Fistula

Yli 300 miljoonaa naista kärsii raskauteen ja synnytykseen liittyvistä komplikaatioista vuosittain ja yksi suurista vitsauksista, joihin nämä komplikaatiot erityisesti kehitysmaissa johtavat, on kehitystieavanne (obstetric fistula). Avanteen kokevat naiset kärsivät häpeästä, sosiaalisesta eristyksestä ja terveysongelmista. Arvioiden mukaan yli kaksi miljoonaa nuorta naista Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa elää avanneongelmien kanssa, joita voitaisiin ennaltaehkäistä perinteisten synnytystekniikoiden päivittämisellä ja synnytysterveydenhuollon saatavuuden parantamisella.

Synnytystieavanteiden ehkäiseminen ja hoitaminen on yksi odottavien äitien terveyttä koskevan viidennen Vuosituhattavoitteen saavuttamisen kannalta tärkeä työ. Tästä syystä myös YK:n yleiskokous on omistanut tämän teemapäivän asiasta tiedottamiseen.

YK:n yleiskokouksen julistus, 20.12.2012, A/RES/67/147

Teemapäivän kotisivu