YK-päivä

Kansainvälinen itsemurhien estämisen päivä

World Suicide Prevention Day

Kansainvälistä itsemurhien estämisen päivää on vietetty vuodesta 2003 lähtien aina 10. syyskuuta, jotta tästä valtavasta terveysongelmasta keskusteltaisiin enemmän ja itsemurhia pystyttäisiin estämään tehokkaammin. Itsemurhiin ajavaa yksilöiden psykologista tuskaa on hyvin vaikeaa kuvitella - kuten myös sitä tuskaa, jonka heidän tekonsa aiheuttavat perheissä, ystäväpiireissä ja yhteisöissä.

Mielenterveysongelmista kärsivät usein hukkuvat järjestelmien raoista erityisesti mutta eivät ainoastaan kehitysmaissa. Yksi keino vähentää itsemurhien riskejä onkin panostaa sosiaalisen eristäytymisen estämiseen ja rohkaisemaan ihmisten välisiin yhteyksien ennaltaehkäisemään voimaan. Kurottamalla kohti niitä, jotka ovat joutuneet eristyksiin muista, ja tarjoamalla heille tukeaan ja ystävyyttä, voi yksittäinen ihminen olla todellinen hengenpelastaja.

Itsemurhien ehkäisemisen päivä on hyvä ikkuna kansalaisyhteiskunnalle haasteeseen tarttumiselle koordinoidusti sekä mahdollisuus antaa puheenvuoro heille, joilta itsemurha on riistänyt jonkun lähipiiristään. Maailman terveyskokous on tarttunut toimeen myös konkreettisella, mielenterveydenalan toimintasuunnitelmalla vuosina 2013-2020, jonka aikana kokouksen 194 jäsenvaltiota tekevät kaikkensa vähentääkseen itsemurhia kymmenellä prosentilla maailmanlaajuisesti.

 

Kansanvälinen itsemurhien ehkäisyjärjestö IASP:n 22. kongressin lehdistötiedote, 20.9.2003

Teemapäivän kotisivu