Koronavirus on juuri nyt saavuttamassa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä. Köyhyyden, kriisien ja katastrofien keskellä on jo valmiiksi pulaa puhtaasta vedestä, saippuasta ja terveydenhuollosta.

Auta heikoimmassa asemassa olevia ja tue YK:ta pandemian pysäyttämisessä!

Lahjoita »

Tapahtuma

YK-kino: Anote's Ark

UNRIC, Tiedekulma sekä Suomen YK-liitto esittävät yhteistyössä dokumenttielokuvan ”Anote’s Ark” 22.10. klo 17:00.

"Anote's Ark" on dokumentti ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista Tyynenmeren saarivaltion Kiribatin ihmisten elämään.

Tyynenmeren kansa Kiribati on pelottavan haasteen edessä: merenpinnan nousu uhkaa kadottaa heidät maailmankartalta. Samalla kun Kiribatin presidentti Anote Tong kamppailee löytääkseen keinon suojella kansalaisiaan ja heidän ihmisarvoaan, monet kiribatilaiset etsivät jo turvapaikkaa ulkomailta. Kiribatin kansalaiset ovat pian maailman ensimmäisiä ”ilmastopakolaisia”. Voivatko nämä ihmiset selviytyä samalla, kun heidän kotimaansa on katoamassa?

Mitä tapahtuu, kun meri on nielaisemassa kokonaisen kansan? Ilmastonmuutoksen ankarien realiteettien myötä, Kiribatin on löydettävä ratkaisu tähän. Dokumentti punoo yhteen kaksi liikuttavaa tarinaa upean elokuvataiteen keinoin: presidentti Tong punnitsee erilaisia vaihtoehtoja, puolustaen maatansa kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa vaatimalla, että ilmastonmuutos tunnustetaan kiireelliseksi ihmisoikeuskysymykseksi ja jopa tutkimalla mahdollisuutta rakentaa vedenalaisia kaupunkeja. Samalla tutustumme Sermaryyn: välittävään ja teräväpäiseen kuuden lapsen nuoreen äitiin, joka selviytyy jokaisesta esteestä huumorin avulla. Hän on kuitenkin vaikean päätöksen edessä: lähteäkö turvaan Uuteen-Seelantiin ja aloittaa uusi elämä siellä, ja jättää kotinsa ja kulttuurinsa taakseen? Pelissä ovat Sermaryn perheen, Kiribatin kansan ja 4000 vuotta vanhan kiribatilaisen kulttuurin säilyminen; silti tarina toimii myös varoittavana esimerkkinä kaikille kansoille, jotka elävät nousevan merenpinnan armoilla.

Elokuvan jälkeen käydään keskustelu, jonka aikana yleisö voi esittää kysymyksiään panelisteille. Mukana keskustelussa on kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n maajohtaja Simo Kohonen ja Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Elokuvanäytös on ilmainen.

Paikka: Tiedekulma, Helsingin Yliopisto, Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki.

Aika: 22.10.2019, klo 17:00-19:00

Elokuvan kesto: 1h 17min

Elokuvan kieli: englanti. Tekstitys englanniksi.

Rekisteröityminen täällä