Tapahtuma

YK, EU ja Suomi: kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpano ja ilmastotoimet

Kestävän kehityksen tavoitteet ja Pariisin ilmastosopimus olivat vuoden 2015 suuria saavutuksia. Nyt on aika arvioida, miten niiden toimeenpanossa on edistytty. Tule kuulemaan, mitä YK:ssa tapahtuu ja keskustelemaan kanssamme siitä, mitä tavoitteiden saavuttamiseksi pitää tehdä.

 

Seminaarin ensimmäisessä osassa keskustellaan niistä kestävän kehityksen tavoitteista, jotka olivat YK:n korkean tason poliittisella foorumilla erityisesti tarkastelussa tänä vuonna: laadukas koulutus (SDG 4), ihmisarvoinen työ ja talouskasvu (SDG 8), eriarvoisuuden vähentäminen (SDG 10) ja rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto (SDG 16). Keskustelua johdattelevat foorumiin osallistuneet asiantuntijat.

Erityistarkastelussa oli lisäksi tavoite 13: ilmastoteot. Sitä käsitellään seminaarin toisessa osassa, jossa keskitytään pian julkaistavaan YK:n kestävän kehityksen raporttiin ja tämän vuoden syyskuussa järjestettävään ilmastohuippukokoukseen.

YK:n yleiskokouksen avajaisviikko on tänä vuonna todellinen kestävän kehityksen viikko. Ilmastohuippukokous järjestetään 23.9 ja 24.-25.9. valtioiden johtajat kokoontuvat ensimmäiseen kestävän kehityksen huippukokoukseen, joka tullaan jatkossa järjestämään joka neljäs vuosi. Suomella on sekä ilmastokokouksessa että kestävän kehityksen kokouksessa EU-puheenjohtajamaana tärkeä rooli.

Nuoret ovat olleet aktiivisia tiukempien ilmastotoimien vaatimisessa ja tämä näkyy myös YK:ssa. Avajaisviikkoa edeltävällä viikolla 21.9. nuoret ilmastoaktiivit ympäri maailmaa kokoontuvat pääsihteerin kutsumina historialliseen nuorten ilmastohuippukokoukseen.

Lisäksi huippukokousten alla YK:n pääsihteerin nimittämä riippumaton tutkijapaneeli julkaisee raportin, joka arvioi kestävän kehityksen maailmanlaajuista toteutumista. Yksi raportin kirjoittajista on Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin puheenjohtaja, professori Eeva Furman, joka esittelee raportin alustavia tuloksia.

 

Ohjelma

13.30-13.35. Avauspuheenvuoro.

Helena Laukko, toiminnanjohtaja, Suomen YK-liitto.

13.35-14.30. OSA 1: Kuulumiset YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksesta New Yorkista.

Annika Lindblom, kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri, Valtioneuvoston kanslia.

Jussi Kanner, kestävän kehityksen asiantuntija, Fingo.

Aape Pohjavirta, perustaja ja ‘Chief Evangelist’, Funzilife Oy.

Milla Perukangas, uskonnollisten ja perinteisten toimijoiden rauhanverkoston ohjelmakoordinaattori, Kirkon Ulkomaanapu.

Pia Björkbacka, kansainvälisten asioiden asiantuntija, SAK.

Keskustelua.

14.30-16.00. OSA 2: YK:n kestävän kehityksen raportti ja ilmastohuippukokous.

Eeva Furman, johtaja, professori, ympäristöpolitiikkakeskus, SYKE. Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin puheenjohtaja ja YK:n kestävän kehityksen raportin kirjoittaja.

Oras Tynkkynen, hiilineutraali kiertotalous -teeman vanhempi neuvonantaja, Sitra.

Sara Nyman, Nuorten Agenda 2030 -ryhmän jäsen ja vuoden 2019 ilmastodelegaatti.

Keskustelua.

Ilmoittautumiset 30.8.2019 kello 15.00 mennessä tällä lomakkeella.