Tapahtuma

75 vuotta vaikeuksia ja voittoja: YK75-seminaari

Suomen YK-liitto järjestää yhdessä Helsingin YK-nuorten ja Kansallisarkiston kanssa YK75-aiheisen seminaarin Kansallisarkistossa tiistaina 20.10 klo 13-16.

seminaari
Grafiikka: Taika Tontti

Tervetuloa,

Kutsumme sinut juhlistamaan 75-vuotiasta YK:ta Kansallisarkistolle tiistaina 20.10.2020 klo 13-16!

Seminaarin livestriimaus: https://www.youtube.com/user/ViisasHiiri

Helsingin YK-nuorten, Suomen YK-liiton ja Kansallisarkiston yhteinen YK75-seminaari on katsaus niin Yhdistyneiden kansakuntien menneisyyteen kuin tulevaisuuteenkin. Kansallisarkiston pääjohtajan Jussi Nuortevan ja Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen tutkimusjohtajan Juhana Aunesluoman puheenvuoroissa kurkistetaan YK:n historiaan ja tutustutaan suomalaisiin YK-vaikuttajiin. Suomen entinen presidentti ja YK:n ystävät -verkoston aktiivinen jäsen Tarja Halonen sukeltaa omassa puheenvuorossaan YK:n nykytilaan.

Tilaisuuden aikana päästään nauttimaan Linda ja Leo -nimisen musiikkiduon esityksestä sekä Kansallisarkiston tiloissa järjestettävistä ilmaisista kahvitarjoiluista. Kahvitarjoilun aikana on mahdollista tutustua Suomen YK-liiton organisoimaan "Suomalaisnaiset YK:ssa kautta aikojen" -taidenäyttelyyn. Näyttelyyn on mahdollista tutustua myös esimerkiksi ennen tilaisuuden alkua ja se on esillä Kansallisarkiston aulassa 19.10.2020-30.10.2020 arkiston aukioloaikojen puitteissa. Tämän lisäksi tapahtumassa on mahdollisuus valokuvata itsensä YK75-teemavuoteen liittyvän seinän kanssa. Kuvien jakamisen yhteydessä voi käyttää teemavuoden virallisia hashtageja #YK75 ja #TehdäänTulevaisuusYhdessä.

PANEELIKESKUSTELU: ONKO YK TIENHAARASSA?

Tilaisuus huipentuu The Ulkopolitist -podcastista tutun Tuomas Lähteenmäen moderoimaan paneelikeskusteluun: "Onko YK tienhaarassa?". Paneelin aikana pohditaan, miten monenkeskinen yhteistyö ja kansainväliset ihmisoikeudet turvataan ilmastokriisin ja koronapandemian runtelemassa maailmassa samaan aikaan kun nationalismi, protektionismi ja voimapolitiikka nostavat päätään? Entä asettaako nopea teknologinen muutos meidät uuden eriarvoisuutta koskevan problematiikan äärelle vai onko teknologialla ja digitalisaatiolla potentiaalia ratkoa uuden digimodernin maailman ongelmia? Entä millainen osuus on nuorilla globaalin rauhan, ihmisoikeuksien ja multidiplomatian rakentamisessa? Tarvitsemmeko ylipäänsä enää YK:ta - ja jos tarvitsemme, millainen paikka sille on varattu kansainvälisessä järjestelmässä?

Moderaattori:
Tuomas Lähteenmäki, The Ulkopolitist -podcast & Ellun kanat

Panelistit:
Presidentti Tarja Halonen
Rilli Lappalainen, Fingo ry
Heidi Saarinen, Suomen YK-liitto
Yuri Birjulin, Suomen YK-nuorisodelegaatti 2020

Puheenvuoro:
Zahra Karimy, aktivisti & toimittaja

ILMOITTAUDU SÄHKÖPOSTITSE 16.10.2020 KLO 16 MENNESSÄ

Toimi nopeasti! Koronaviruspandemian johdosta tilaisuus on jouduttu rajaamaan 50 henkilöön voidaksemme noudattaa riittäviä turvavälejä. Tilaisuudessa on tarjolla käsidesiä ja kasvomaskeja, mutta suosittelemme, että vieraat ottavat mukaan oman kasvomaskin. Ilmoittautumiset tapahtumaan tehdään Kansallisarkiston kautta lähettämällä sähköposti Kansallisarkiston Merja Hykköselle merja.hykkonen[at]arkisto.fi. Haluamme, että kaikki halukkaat pääsevät seuraamaan tilaisuutta, jonka takia tilaisuus striimataan myös verkkoon. Julkaisemme linkin striimiin myöhemmin tapahtuman Facebook-sivulla.

Tapahtumassa noudatetaan Helsingin YK-nuorten turvallisemmat tilan periaatteita, joihin pyydämme teitä tutustumaan ennen tilaisuuteen osallistumista: https://helsinginyknuoret.fi/turvallinen-tila/?fbclid=IwAR0T7r1W3-IUJITdjgq4BQGeqNv-9wYhyX89J6Ao7L_-M1y8hVjeLJdj8oM. Mikäli koet tai huomaat häiritsevää käytöstä tilaisuudessa, ole yhteydessä Helsingin YK-nuorten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvastaavaan Emilia Noschikseen emilia.noschis[at]gmail.com.

Kansallisarkisto on valitettavasti esteellinen tila, tosin erityisjärjestelyt ovat mahdollisia pyynnöstä. Lisätietoja saat tapahtuman koordinaattoreilta.

TAPAHTUMAN KOORDINAATTORIT

Katri Leppälaakso, Helsingin YK-nuorten sidosryhmävastaava
katri.leppalaakso[at]helsinki.fi

Helmi Soininvaara, Helsingin YK-nuorten varapuheenjohtaja
helmi.soininvaara[at]helsinki.fi

MITÄ? YK:n 75-vuotispäivän juhlaseminaari
MISSÄ? Kansallisarkistossa Rauhankatu 17, Helsinki
MIKSI? Juhlistaaksemme 75-vuotiasta YK:ta ja varmistaaksemme, että se pystyy vastaamaan tulevaisuuden globaaleihin haasteisiin.

#YK75 #TehdäänTulevaisuusYhdessä