YK-päivän tehtävä

Vesipäivän tehtävä: Puhdas vesi ja sanitaatio

Mitä opin

Tavoitteena on perehtyä maailman vesi- ja sanitaatiotilanteeseen.

Tehtävän kuvaus

Ohjeet: Tutustukaa oheiseen faktaluetteloon. Mitä ajatuksia se herättää? Millaisin keinoin puhtaan veden saatavuutta ja maailman sanitaatiotasoa olisi mahdollista parantaa? Minkälaisia toimia vaaditaan hallituksilta? Mitä yksittäiset kansalaiset voivat tehdä? 

Kuvitelkaa maailma vuonna 2050. Onko maailman vesi- ja sanitaatiotilanne parantunut kaikille maailman kansalaisille? Kirjoittakaa vuoden 2050 faktalistaus vedestä ja sanitaatiosta. Voitte arvioida tilannetta, tai tutkia josko netistä löytyisi jo valmiita arvioita.  

Kun jokainen ryhmä on tehnyt listauksensa, esitellään ne koko luokalle.  

Lopuksi voitte vielä pohtia luokan kesken ryhmien listauksia. Esiintyikö listauksissa samoja asioita? Arvioitiinko maailma listauksissa paremmaksi, vai huonommaksi kuin nykypäivän maailma?  

Tiesitkö, että:  

  • Vuonna 2015 maailman väestöstä 39 prosentilla (2,9 miljardia) oli mahdollisuus turvalliseen ja puhtaaseen sanitaatioon. 2,3 miljardilla ei ollut samaa mahdollisuutta. 

  • 71 prosentilla maailman väestöstä (5,1 miljardia) oli mahdollisuus turvalliseen, puhtaaseen juomaveteen. 844 miljoonalla ihmisellä ei ollut mahdollisuutta saada puhdasta, juomiseen kelpaavaa vettä (2015). 

  • Yhä useammat maat kärsivät lisääntyneestä kuivuudesta ja aavikoitumisesta. On arvioitu, että vuonna 2050 noin yksi neljästä ihmisestä kärsii toistuvasta vesipulasta. 

  • (lähde: UNDP, Goal 6: Clean water & sanitation https://www.undp.org/content/undp/en/home/sustainable-development-goals/goal-6-clean-water-and-sanitation.html)