YK-päivän tehtävä

Naistenpäivän tehtävä - Lottovoitto syntyä pojaksi?

Mitä opin

Tavoitteena pohtia sukupuolen merkitystä ja eri sukupuolien arvoa maailmassa.

Tehtävän kuvaus

Jakaantukaa noin neljän hengen ryhmiin. Lukekaa alla olevat tietoiskut ja vastatkaa sen jälkeen kysymyksiin. Tunnin lopuksi käykää yleiskeskustelu koko luokan kesken. 

100 miljoonaa naista puuttuu! 

Syntyvyystilastojen perusteella maailmasta puuttuu arviolta sata miljoonaa tyttöä. Pelkästään Kiinassa ja muualla Aasiassa on noin 70 miljoonan tytön vaje. Tyttösikiöitä abortoidaan ja tyttövauvoja surmataan yhä paljon. 

Muun muassa Intiassa on laitonta kertoa ultraäänitutkimuksen perusteella havaittu lapsen sukupuoli tuleville vanhemmille, mutta lakia rikotaan usein klinikoilla niin kaupungeissa kuin kylissäkin. Monet perheet haluavat tietää lapsen sukupuolen, jotta sikiö voidaan abortoida, mikäli kyseessä on tyttö.

Intiassa on noin 21 miljoonaa ei-toivottua tyttöä, ja lisäksi maasta puuttuu 63 miljoonaa naista ja tyttöä.

Syynä sukupuolivinoumaan ovat sukupuoliperustaiset abortit sekä se, että usein ihmiset lopettavat lasten hankkimisen pojan saatuaan. Lisäksi pojat saavat parempaa ruokaa ja lääketieteellistä hoitoa, kertoo The Guardian -lehti.

Vaurastuminenkaan ei helpota ongelmaa, sillä sukupuolierot ovat eri osavaltioissa pahentuneet ihmisten tulojen parantumisesta huolimatta.

Pojat ovat Intiassa toivotumpia muun muassa siksi, että tytöistä pitää maksaa suuret myötäjäiset. Tytön syntyminen on usein häpeä, poikaa taas juhlitaan.

(Lähde: Maailma.net 2018)

 

Kysymykset: 

  •     Mistä teksteissä mainitut ilmiöt johtuvat? 

  •     Millaisia seurauksia sukupuolittuneella syntyvyyden säännöstelyllä on? 

  •     Millaiselta maailma näyttää 50 vuoden kuluttua, jos kehitys jatkuu samanlaisena? 

  •     Miten tyttölapsien arvostusta voitaisiin lisätä?