Virtuaalinen ihmisoikeusmatka

Ihmisoikeusmatka vie osallistujan virtuaalikierrokselle neljään kaupunkiin Suomessa, joissa tutustutaan erilaisten ihmisryhmien ihmisoikeustilanteeseen. Matkalla opitaan ihmisoikeuksista, kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista sekä siitä, miten ihmisoikeuksia voi puolustaa myös oikeassa elämässä.

Ihmisoikeusmatkan logokuva sinisellä taustalla

Ihmisoikeusmatkan tarkoitus ja tavoite

Virtuaalinen ihmisoikeusmatka käsittelee ihmisoikeuksia: mitä ne ovat, millaisia haasteita niiden toteutumisessa Suomessa on ja mitä jokainen voi tehdä, jotta ihmisoikeudet toteutuisivat paremmin. Kierroksella kohdataan eri puolella Suomea asuvia ihmisiä, joilla on jotain sanottavaa tästä aiheesta.Jokaisella paikkakunnalla kysytään kysymyksiä kuultujen tarinoiden pohjalta. Oikeiden vastausten avulla osallistuja pääsee myös suoraan vaikuttamaan virtuaalimaailman ympäristöön.

KESTO: n. 25 min

KOHDERYHMÄ: Ihmisoikeusmatka on suunnattu 15-20-vuotiaille nuorille sekä kaikille ihmisoikeuksista kiinnostuneille.

Kasvattajien työn tueksi on suunniteltu ihmisoikeusmatkan tehtävä tarjoaa oppilaitoksille hyvän menetelmän käsitellä aihetta eri teemojen kautta ja erilaisten ihmisryhmien oikeuksien näkökulmista.

kuvituskuva
Piirrosrintakuva Emmi Nuorgamista, lyhyet tummat hiukset, musta paita ja silmälasit

Matkaoppaana toimii Emmi Nuorgam, joka on tunnettu ihmisoikeusaktivisti sekä some- ja mediapersoona. Matkalla Emmin kanssa tavataan vammaisaktivisti Marja Puustinen, transaktivisti ja sometaiteilija Piki Rantanen, romaninuori Ramona Palmroos-Salminen sekä saamelainen ympäristövaikuttaja Janne Hirvasvuopio.

kuvituskuva

Virtuaalimaailmassa liikkuminen

Suositeltu selain: Mozilla Firefox ja Chrome

3D-ympäristöön rakennetussa virtuaalimaailmassa liikutaan nuolinäppäimillä, hiirellä tai sormen avulla, jos käytössä on älylaite. Klikkaamalla symboleja avautuu tietoruutuja. Ohjeet PDF-tiedostona alla.

HUOM! 3D-virtuaalimaailman tekniikkaa kehitetään säännöllisesti palautteen perusteella (Taikalyhty Oy). Ihmisoikeusmatkan viimeisessä kohteessa on klikattava palautelomake, joka on kehittämisen kannalta erittäin tärkeä. Kiitos jo etukäteen kehitysehdotuksista!
 

Ohjeet: Virtuaalimaailmassa liikkuminen


 

Ihmisoikeustehtävä

Ihmisoikeusaiheisen tehtävän oletuskuva

Ihmisoikeusmatka

Virtuaalisella ihmisoikeusmatkalla opitaan ihmisten moninaisuudesta, ihmisoikeussopimuksista sekä oikeuksien toteutumisesta Suomessa. Lisäksi pohditaan omia vaikutuskeinoja: miten voimme omalla toiminnallamme edistää yhdenvertaisuutta ja puolustaa ihmisoikeuksia yhteisöissämme.

  • alkuperäiskansat
  • ihmisoikeudet
  • kouluaineisto
  • koulutus
  • lapsen oikeudet
  • tehtäviä kouluille
  • yhdenvertaisuus
  • yläkoulu
  • toinen aste
  • lukio
  • aikuiset / muu

Virtuaalinen ihmisoikeusmatka on tuotettu ulkoministeriön Eurooppa-tiedottamisen tuella (2021).

Kuvitus: Karin Niemi