Vuosikymmenten vaikuttaminen on tuonut muutoksen
Presidentti Halosen kutsumassa paneelikeskustelussa kestävästä kehityksestä Halosen kanssa keskustelivat presidenttiehdokkaat Jutta Urpilainen ja Pekka Haavisto.
Keskustelun vetäjä Tapio Bergholm herätteli yleisöä kysymällä: ”Ovatko megatrendit muutettavissa? Mitä, jos kaikki meneekin päin helvettiä?”
Panelistien vastauksista kuului pitkä kokemus ja muutoksen hitaus. ”Isossa mittakaavassa mennään kohti parempaa”, sanoi Urpilainen. Yksi esimerkki hyvästä suunnasta on se, että Euroopan tavoitteena on olla ensimmäinen hiilineutraali maanosa.
Halonen otti muutoksen mahdollisuudesta esimerkiksi seksuaalipolitiikan. ”1960-luvun lopussa Suomessa tuntui, että muutos ei onnistu ikinä. Lopulta kansa teki muutoksen.”
Haavisto muisteli, miten hänellä oli epäilyksen häivä mielessä, kun vuosikymmeniä aiemmin kampanjoitiin lauseella ”aurinko ja tuuli – ei ole huuli”. Tänä päivänä vihreä siirtymä on käynnissä ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jopa vauhdittanut siirtymää.
”Pieksämäellä 30 tuulivoimalaa on muuttanut suunnan. Jos tämä on mahdollista Pieksämäellä, se on mahdollista missä vaan”, kertoi Haavisto kampanjakiertueensa havainnoista.
Mikä on Pakistanin pahin ympäristöongelma? Se on sananvapauden puute
Tasa-arvotyö edistää kestävää kehitystä
Kaikki panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että kestävän kehityksen edistäminen vaatii työtä monella eri saralla. Halonen vertasi kestävää kehitystä taloon, jossa on 17 ovea. Sisään voi astua mistä ovesta tahansa, mutta paikoilleen ei kannata jäädä. ”Muistakaa olla aktiivisia, tulette sitten etelästä tai pohjoisesta”, kannusti Halonen yleisöä.
”Mikä on Pakistanin pahin ympäristöongelma? Se on sananvapauden puute”, sanoi Haavisto ja nosti esiin naisten oikeuksien edistämisen.
”Globaalisti on hyvin vähän naiskansanedustajia ja ministerejä. Tasa-arvotyötä pitää tehdä todella paljon globaalisti”, painotti Urpilainen. Tyttöjen koulutus on erittäin oleellista kestävää kehitystä.
”Naisten oikeus omistaa maata tai periä sitä, on rajoitettu monessa maassa”, muistutti Halonen.
Panelistien mielestä Suomen tekemät kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset vievät kehitystä väärään suuntaan.
Miten itse edistät kestävää kehitystä?
"Mitä itse aiot tehdä kestävän kehityksen eteen?" tiedusteli Bergholm panelisteilta.
Halonen aikoo edelleen jatkaa kansainvälisissä tehtävissä, muun muassa YK:n aavikoitumissopimuksen parissa. Hän aikoo myös olla Azerbaidžanin presidentin tukena maassa järjestettävässä ilmastokokouksessa.
”Otan ikäni huomioon”, totesi päivänsankari.
Haaviston kestävän kehityksen ensimmäinen teko on verkostoituminen kaikkien niiden kanssa, ketkä ovat kestävästä kehityksestä kiinnostuneita. Toinen teko on rauhantyö. Presidenttinä hän perustaisi epävirallisen ilmastoklubin muiden aiheesta kiinnostuneiden maailman johtajien kanssa.
Urpilainen vie maailmalla eteenpäin Suomen esimerkkiä kestävän kehityksen toimikunnasta, joka tuo yhteen erilaisia toimijoita. ”Yksi iso asia on syksyllä pidettävä YK:n tulevaisuuskokous. Siellä pitää luoda kestävän kehityksen sitoumus uudelleen.” Urpilaisen mielestä seuraavan Suomen presidentin tulee ottaa vahva rooli YK:ssa Halosen esimerkin mukaan.
Panelistien vastaukset onnistuivat luomaan toivoa parempaan suuntaan muuttuvasta maailmasta. ”Aamulla olin synkempi”, totesi juontaja Bergholm paneelin päätteeksi.
Yllätyksiä päivänsankarille
Tilaisuuden alussa presidentti Halonen sai yllätyksenä videotervehdyksen ja onnittelut YK:n pääsihteeri António Guterresilta.
”Koko urasi ajan olet rikkonut lasikattoja, taistellut oikeuden puolesta ja auttanut tuomaan toivoa ja onnea miljoonille ihmisille”, sanoi Guterres.
Halosta onnitteli myös YK:n aavikoitumissopimuksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw. Hän muistutti, että 80-vuotissyntymäpäivän lisäksi on syytä juhlia presidentti Halosen työtä aavikoitumissopimuksen sanansaattajana.
Tilaisuuden päätteeksi Halonen sai yllätyslahjana Taisto Reimaluodon esittämän monologin Onnellisinta on olla onnellinen.
Presidentti Halosen syntymäpäiväseminaari järjestettiin perjantaina 19.1.2024 Hanasaaren kulttuurikeskuksessa kutsuvierastilaisuutena.
Seminaarin järjesti TH Globaalin kestävän kehityksen säätiö yhteistyössä pitkäaikaisten yhteistyökumppanien Suomen YK-liiton ja Setlementtiliiton kanssa.
Presidentti Halonen on Suomen YK-liiton kunniapuheenjohtaja.