Uutinen

Perustuslakivaliokunta: YK:n vammaissopimuksen ratifiointi mahdollistettava pikaisesti

Perustuslakivaliokunnan tiedote 16.2.2010

Suomi on allekirjoittanut 30.3.2007 YK:n yleissopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista ja sen yksilövalitusmahdollisuuden perustavan valinnaisen pöytäkirjan. Suomi ei ole kuitenkaan ratifioinut eli saattanut valtionsisäisesti voimaan yleissopimusta eikä pöytäkirjaa, toisin kuin esimerkiksi Ruotsi ja Tanska, jotka ovat ratifioineet yleissopimuksen. Myös EY ratifioi sopimuksen marraskuussa 2009.

Valtioneuvosto on antanut syyskuussa 2009 Eduskunnalle selonteon Suomen ihmisoikeuspolitiikasta (VNS 7/2009 vp). Perustuslakivaliokunta on antanut 12.2.2010 selonteosta lausuntonsa selonteosta (PeVL 1/2010 vp). Lausunnossaan perustuslakivaliokunta pitää ongelmallisena sitä, että Suomen ihmisoikeuspolitiikan painopistealueet eivät aina toteudu kansallisessa toiminnassa, vaikka selonteossa kansallisen toiminnan katsotaan luovan pohjan kansainvälisen ihmisoikeuspolitiikan uskottavuudelle. Perustuslakivaliokunta pitääkin tärkeänä YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ja sen pöytäkirjan ratifioimisen mahdollistavien kotimaisten täytäntöönpanotoimien viivytyksetöntä toteuttamista.

Vammaisten Ihmisoikeuskeskus VIKE pitää perustuslakivaliokunnan kannanottoa hyvin myönteisenä sysäyksenä. VIKE on vaatinut viivytyksetöntä ratifiointia jo vuosia, mutta valtiovallan taholta ratifioinnin esteenä ja viivytyksenä on pidetty sitä, että Suomen lainsäädäntö ei vastaa YK:n vammaissopimuksen vaatimuksia mm. kotikuntalain ja pakkokeinolainsäädännön osalta. Suomesta ei ole myöskään yleissopimuksen vaatimukset täyttävää kansallista seuranta- ja valvontajärjestelmää. Tarkkaa aikataulua lainsäädäntömuutosten tekemiselle ei ole esitetty.

Perustuslakivaliokunnan kannanoton valossa VIKE katsoo, että YK:n vammaissopimus ja sen valinnainen pöytäkirja on ratifioitava viipymättä. Täytäntöönpanotoimien ja lainsäädäntömuutosten viivytyksillä ei voida hidastaa ratifiointiprosessia. Suomen maine ihmisoikeuksien edelläkävijänä kärsii, jos tätä perustavanlaatuista asiaa ei saada hoidettua.