Uutinen

Maailman talousfoorumin kokouksessa käsiteltiin ilmastonmuutosta ja köyhyyden vähentämistä

Yritysvastuulle annettiin Maailman talousfoorumin kokouksessa Davosissa keskeinen rooli, kun yritysjohtajat käänsivät vuosittaisessa tapaamisessaan huomionsa terveys-, apu- ja kehitysasioihin.

Keskustelu kääntyi rokkitähti-aktivisti Bonon, miljonääri-filantropisti Bill Gatesin ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin johdolla maailmantaloudesta ja geopolitiikasta malarian vastaiseen taisteluun, köyhyyden vähentämiseen ja ilmastonmuutokseen.

Davosin kokous on pitkään ylpeillyt sillä, että se on tuo esiin kapitalismin pehmeän puolen. Osanottajia on kuitenkin usein kritisoitu tärkeitä asioita koskettavien suurten ideoiden toitottamisesta julkisesti, kun heidän epäillään kuitenkin käyttävät suurimman osan energiastaan käytäväjuoruiluun ja takahuoneissa solmittavien sopimusten tekemiseen.

Bill Gates ilmoitti lahjoittavansa 306 miljoonaa dollaria (208 miljoonaa euroa) köyhien maiden maatalouden kehittämiseen. Tämä oli Gatesin aiemmin julkiseen terveydenhuoltoon keskittyneen hyväntekeväisyyssäätiön ensimmäinen merkittävä panostus maatalouteen.

"Jos todella haluamme päästä äärimmäisestä nälänhädästä ja köyhyydestä kaikkialla maailmassa, meidän on panostettava pientilallisten - joista useimmat ovat naisia - maatalouden muuttamiseen", Gates sanoi.

Hänen lahjoituksensa on tarkoitettu käytettäväksi viljelysmaan, maidon tuotannon, kastelun ja siementen kehittämisen parantamiseen useissa köyhissä Afrikan ja Aasian maissa.

Gates, joka osallistuu Davosin kokoukseen vuosittain, kauppasi foorumin osanottajille uudenlaista kapitalismia, joka palvelisi maailman köyhiä.

"Haasteenamme on suunnitella järjestelmä, joka tunnustaa sekä voitot että sen, että voimme tehdä enemmän köyhien hyväksi", hän sanoi peräänkuuluttaen uudenlaista "luovaa kapitalismia".

Gatesin jälkeen kehityksestä YK:n vuosituhattavoitteiden osalta - tai paremminkin tavoitteiden saavuttamisen haasteellisuudesta - puhuivat Bono, Ban Ki-moon ja Iso-Britannian pääministeri Gordon Brown.

Brown toivoi Maailman pankin ottavan kehitysmissionsa lisäksi aktiivisen roolin taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Tämänvuotiseen Maailman talousfoorumin kokoukseen osallistui lähes 30 valtioiden tai hallitusten johtajaa, yli 110 istuvaa ministeriä ja useita satoja yritysmaailman vaikuttajia.

Kokouksen ensimmäisen päivän aiheena oli Yhdysvaltojen häämöttävä taantuma, jota käsiteltiin myös perjantain pyöreän pöydän keskusteluissa, joiden aiheena olivat globaalin talouden "sokit".

Torstaina huomio keskitettiin Lähi-idän tilanteeseen sekä Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin ratkaisuyrityksiin.

Israelin ulkoministeri Tzipi Livni kannusti kiihkeässä puheessaan kokouksen osallistujia vetäytymään Iranista ja eristämään tämän islamistisen tasavallan.

"Iran on maailmanlaajuinen uhka. Ja te voitte pysäyttää Iranin. Te voitte saada aikaan muutoksen", Livni sanoi.

"Tähän huoneeseen on kokoontunut valtava voima. Tarkoituksena ei ole vain seurustelu ja sosiaalinen kanssakäyminen vaan toimintaperiaatteiden luominen", hän totesi.

Toteamalla Iranin ydinvoimahankkeiden uhkaavan koko maailmaa Livni vetosi osallistujien velvollisuudentuntoon.

"Pahoittelen, että sanon tämän. Tässä ei ole kyse pelkästä poliittisesta päätöksestä. Kyse on teidän henkilökohtaisesta päätöksestänne. Historia tulee toimimaan tekojemme tuomarina", hän sanoi.

"Jos jokainen täällä oleva yritys ja valtio päättäisi vetää investointinsa pois Irakista, se voi pysäyttää Iranin", hän lisäsi. "Päätös on teidän käsissänne."