Uutinen

Lehdistönvapauden päivä nostaa esille bloggaajien oikeudet

3.5.2012

Tänään vietetään YK:n virallista Maailman lehdistönvapauden päivää. UNESCO:n aloitteesta vuonna 1993 aloitetun päivän tarkoituksena on kunnioittaa lehdistönvapauden eteen tehtyjä uhrauksia ja muistuttaa maailman hallituksia sananvapauden kunnioituksen ja ylläpidon velvollisuudesta.

Tänään julkaistussa YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin ja UNESCO:n johtajan Irina Bokovan yhteisessä viestissä korostetaan sananvapauden tärkeyttä. Sen mukaan vapaa media on elintärkeä ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta. Median vastuulla on paljastaa vallan väärinkäytöt, ja ruokkia yhteiskunnan kehittymiselle tärkeää keskustelua.

Ban Ki-moonin ja Irina Bokovan viestissä muistutetaan uusien mediamuotojen valtavasta vaikutuksesta arabimaissa viime vuosina tapahtuneisiin muutoksiin. Uudet teknologiat ja palvelut, kuten älypuhelimet, Twitter ja Facebook, ovat nostaneet sellaisten ihmisten äänet kuuluviin, joilla ei aiemmin olisi ollut mahdollisuutta osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Median käsitteen laajentuessa kattamaan erilaiset kansalaisjournalistit, bloggaajat ja kännykkäkuvaajat, on myös tärkeää taata lehdistövapauden turva näille ihmisille. Viime vuonna UNESCO tuomitsi 62 journalistin kuolemat; jotka kuolivat tehdessään yhteiskunnallisesti tärkeää työtä. On myös tärkeää, ettei näitä lehdistönvapauden eteen tehtyjä uhrauksia unohdeta. Maailman nykyisistä kriisipesäkkeistä, kuten Syyriasta, omatoimisesti raportoivat henkilöt asettavat joka päivä henkensä alttiiksi paljastaakseen maissa tapahtuvia epäoikeuksia. Nämä yksityishenkilöt eivät saa turvaa suurien lehtitalojen siipien alta ja tämän takia heidän turvallisuuteen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota.

Yhteisessä viestissään pääsihteeri Ban Ki-moon ja pääjohtaja Irina Bokova muistuttavat myös medialukutaidon tärkeydestä yhä lisääntyvän informaatiotulvan keskellä. Heidän mukaansa etenkin nuorten tulee kehittää kriittistä suhtautumista mediaan. Koko viesti on luettavissa täältä.