Uutinen

Ihmisoikeustilanne huolestuttava F1-kilpailuun valmistautuvassa Bahrainissa

18.4.2012

Persianlahdella sijaitsevan saarivaltion Bahrainin viranomaiset ovat pidättäneet ainakin 60 protestijohtajaa viime päivinä. Pidätyksillä on pyritty lopettamaan laajat levottomuudet ennen viikonloppuna maassa järjestettävää kiistanalaista Formula 1 Grand Prix- osakilpailua. Viime viikkoina useita ihmisiä on kuollut mielenosoituksissa, joihin viranomaiset ovat vastanneet kyynelkaasulla. Poliisin kerrotaan myös käyttäneen oikeita ammuksia levottomuuksien yhteydessä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on tuominnut Bahrainin väkivaltaisuudet ja protesteihin osallistuneisiin siviileihin kohdistetut voimatoimet.

"Bahrainin kansalaisten ihmisoikeuksia, mukaan luettuna oikeutta rauhanomaiseen protestiin, tulee kunnioittaa", pääsihteeri sanoi tiedotteessaan viime viikonloppuna.

Bahrainin levottomuudet alkoivat viime vuoden helmikuussa Tunisian ja Egyptin kansannousujen innoittamina. Bahrainin kansalaisliikehdintä ei kuitenkaan kerännyt samanlaista voimaa kuin muut arabikevään kansannousut, sillä kuningas Hamad ibn Isa Al Khalifan hallinto kukisti levottomuudet nopeasti väkivallalla. Hallinto sai tässä tukea myös naapureiltaan Saudi-Arabialta ja Arabiemiraateilta, jotka osallistuivat kansannousun tukahduttamiseen.

Bahrainin johto on viime vuoden levottomuuksien jälkeen luvannut uudistaa poliisi- ja turvallisuusviranomaisten toimintaa ja kunnioittaa kansalaisten ihmisoikeuksia. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Bahrainin toteuttamat poliittiset uudistukset eivät kuitenkaan ole riittäviä, ja valtio on myös epäonnistunut levottomuuksien uhrien oikeudenmukaisessa käsittelyssä.

Amnesty on julkaissut viime tiistaina raportin Bahrainin ihmisoikeustilanteesta - vain muutamaa vuorokautta ennen kuin maassa on tarkoitus järjestää Formula 1- osakilpailu.

Ihmisoikeustilanne Bahrainissa

"Kenenkään ei pitäisi kuvitella, että maan ihmisoikeuskriisi on ohi nyt kun maailman katseet kohdistuvat F1-kilpailuun valmistautuvaan Bahrainiin", varoittaa Amnestyn Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Hassiba Hadj Sahraoui.

"Maan viranomaiset pyrkivät luomaan mielikuvan, että Bahrainissa tapahtuu poliittisia muutoksia, mutta saamme jatkuvasti raportteja kidutuksesta ja tarpeettomasta väkivallan käytöstä mielenosoittajia vastaan", Sahraoui jatkaa. "Tähänastiset uudistukset ovat vain pintaraapaisu."

Levottomuuksien yhteydessä pidätettyjä on pahoinpidelty muun muassa metalliputkilla ja pampuilla. Lisäksi heitä on uhkailtu raiskauksilla ja sähkötuolissa teloittamisella.

Enemmistö bahrainilaisista on shiiamuslimeja. Shiiat, joita on noin kaksi kolmasosaa maan väestöstä, kohtaavat syrjintää monilla yhteiskunnan osa-alueilla ja varsinkin nuorten keskuudessa työttömyys on korkeaa. Alkuperäiset syyt kansannousuun olivat taloudelliset, mutta viime aikoina niiden rinnalle on noussut myös poliittisia vaatimuksia.

Pitäisikö viikonlopun F1-osakilpailu perua?

Bahrainissa on tarkoitus ajaa F1- osakilpailu tulevana sunnuntaina. Viime vuonna Bahrainin osakilpailu peruttiin poliittisten levottomuuksien ja väkivaltaisuuksien takia.

Formula 1- sarjan järjestäjät ovat viime viikkoina pohtineet, onko Bahrainissa turvallista järjestää osakilpailu. BBC:n mukaan todennäköisyydet sille, että joku kilpailuun osallistuva tai kilpailun katsoja olisi jollain tavalla vaarassa maan levottomuuksien takia, on kuitenkin häviävän pieni. Sen sijaan F1-organisaation tulisi pohtia Bahrainissa järjestettävän osakilpailun symbolista merkitystä ja sen lähettämää viestiä sekä maailmalle että Bahrainin kansalle. Osakilpailun kansainvälinen näkyvyys on suuri, sillä sitä seuraa maailmanlaajuinen yleisö television välityksellä.

Bahrainiin saapuu kilpailun ajaksi laumoittain turisteja Saudi-Arabiasta, Dubaista ja Kuwaitista. Osakilpailun yhteydessä käytetään ylenpalttisesti rahaa, kun mukaan luetaan myös hotelleissa, ravintoloissa, kauppaliikkeissä ja muihin palveluihin käytetyt summat. Osakilpailu olisikin taloudellisesti hyväksi Bahrainille. Monelle Bahrainin kansalaiselle osakilpailun järjestäminen kuitenkin symboloi nykyisen hallinnon toimintatapojen hyväksymistä.

Lähteet: UN.org, The Guardian, HS, CNN, BBC