Uutinen

COVID-19 pandemia jarruttaa tuberkuloosin vastaista taistelua ja hoitoa

COVID-19 pandemia on vaikeuttanut tuberkuloosihoitoon pääsyä, sillä se on syrjäyttänyt monien muiden sairauksien diagnosoinnin ja hoidon sekä aiheuttanut peruspalveluihin häiriöitä.

Kaksi äitiä lasten kanssa katsoo kameraan ja istuu terveyskeskuksen edustalla penkillä ulkona.
Perheitä terveysaseman ulkopuolella Botswanassa. Kuva: Rauli Virtanen

Tänään, 24. maaliskuuta vietetään maailman tuberkuloosipäivää. Vaikka kuolemaan johtavat tuberkuloositapaukset ovat vähentyneet maailmassa tasaisesti, infektiotauti on silti yksi maailman yleisimmistä ja siihen sairastuu vuosittain arviolta 10 miljoona ihmistä. Kuolemaan johtavia tapauksia on arviolta vuosittain 1,5 miljoonaa. WHO arvioi, että vuoden 2020 aikana lisäksi yli puoli miljoonaa ihmistä kuoli tuberkuloosiin, koska he eivät saaneet diagnoosia.

COVID-19 on syrjäyttänyt muiden sairauksien hoidon

COVID-19 pandemia on vaikeuttanut tuberkuloosihoitoon pääsyä maailmassa, sillä se on syrjäyttänyt monien muiden sairauksien diagnoosin ja hoidon sekä aiheuttanut peruspalveluihin häiriöitä. WHO:n arvion mukaan vuonna 2020 tuberkuloosihoitoon päässeiden ihmisten määrä putosi 21 prosenttia (alustavat tiedot kerätty 80 maasta). Suurimmat laskut tuberkuloosihoidoissa vuonna 2020 olivat Indonesiassa (42%), Etelä-Afrikkassa (41%), Filippiineillä (37%) ja Intiassa (25%). 

Nämä hätkähdyttävät luvut osoittavat, että valtioiden on asetettava ensisijaiseksi tavoitteeksi yleinen terveydenhuollon kattavuus, kun ne reagoivat pandemiaan ja toipuvat siitä. Tuberkuloosin ja kaikkien tautien välttämättömien palvelujen saatavuus on turvattava.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus toteaa, että COVID-19 pandemian vaikutukset ovat laajemmat ja kauaskantoisemmat kuin viruksen aiheuttamat kuolemat ja itse sairaus. ”Tuberkuloosista kärsivien henkilöiden keskeisten palvelujen häiriö on traaginen esimerkki tavoista, joilla pandemia vaikuttaa suhteettomasti maailman köyhimpiin ihmisiin, joilla on jo valmiiksi suurempi riski sairastua."

Ratkaisuna tunnistus, kohdennus ja hoitojärjestelmien vahvistaminen

Yksi tapa vahvistaa terveydenhoidon rakenteita on palauttaa ja parantaa tuberkuloosiseulontaa ja palveluja, jotta tuberkuloosi-infektiota tai tuberkuloosia sairastavat ihmiset tunnistetaan nopeasti. WHO:n Maailman tuberkuloosipäivänä julkaisemien uusien ohjeiden tarkoituksena on auttaa maita tunnistamaan yhteisöjen erityistarpeet, väestöryhmät, joilla on suurin riski sairastua tuberkuloosiin sekä tartunta-alttiit alueet, jotta osataan kohdentaa sopivia taudinehkäisy- ja hoitopalveluja.

Hoitojärjestelmien rakentaminen on avainasemassa. Jotkut maat ovat jo ryhtyneet toimiin vähentääkseen COVID-19 pandemian vaikutusta palveluntarjontaan vahvistamalla infektiotautien hallintaa, laajentamalla digitaalisen tekniikan käyttöä etäneuvonnan ja tarjoamalla tukea sekä tuberkuloosin ehkäisyyn että kotihoitoon.

Tuberkuloositaistelu on YK:n yhteinen taistelu

Hoitojärjestelmien vahvistaminen ei silti yksin riitä. Vuonna 2020 YK:n pääsihteeri António Guterres antoi yleiskokoukselle 10 suositusta, joita maiden tulisi noudattaa tuberkuloosin ehkäisemiseksi, hoitamiseksi ja kuolemantapauksien vähentämiseksi pikaisesti. Nämä suositukset koskevat korkean tason johtajuuden ja toimien aktivoimista useilla aloilla, jotta tuberkuloositaisteluun saadaan lisää rahoitusta. Lisää resursseja tarvitaan myös taudin ehkäisyn ja hoidon sekä yleisen terveydenhuollon kattavuuden parantamiseksi, lääkeresistenssin torjuntaan, ihmisoikeuksien edistämiseen sekä tuberkuloositutkimuksen tehostamiseen.

Tuberkuloosista kärsineet ovat vuosisatojen ajan olleet syrjäytyneimpien ja haavoittuvimpien joukossa. COVID-19 on syventänyt elinolojen ja palvelujen saatavuuden tasa-arvokuilua sekä maiden sisällä että maiden välillä

kertoo Tereza Kasaeva, WHO:n globaalin tuberkuloosiohjelman johtaja. "Meidän on entistä vahvemmin työskenneltävä ja ponnisteltava yhdessä sen varmistamiseksi, että tuberkuloosiohjelmat ovat riittävän vahvoja tulevaisuuden poikkeusoloissa ja hätätilanteissa.”

 

Lähde: WHO (22. maaliskuu 2021)
COVID-19 highlights urgent need to reboot global effort to end tuberculosis (who.int)