Suomi tukee palestiinalaisia tarkkailijavaltioksi

YK:n yleiskokous äänestää kuluvana yönä siitä, tehdäänkö palestiinalaisalueiden asemasta YK:ssa tarkkailijajäsenen sijaan tarkkailijavaltio. Ero on hienoinen, mutta YK:n Palestiinan noteeraaminen valtioksi edes nimityksellisesti olisi silti edistystä. Tarkkailijavaltiona palestiinalaisilla olisi myös mahdollisuus liittyä kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

Suomi aikoo tukea palestiinalaisia äänestyksessä. "Päätöslauselma, joka on olemassa, on hyväksyttävissä," ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo. "Tällä varmistetaan tärkeä tuki rauhanprosessille ja niille palestiinalaisille, jotka ovat sitoutuneet rauhanprosessiin ja väkivallattomaan toimintaan." Palestiinalaisten tukeminen ei silti tarkoita, että Suomi tunnustaisi Palestiinan valtiota.

Itävalta, Tanska, Norja, Ranska, Kreikka, Islanti, Luxembourg, Malta, Portugali, Espanja ja Sveitsi ovat myös lupautuneet äänestämään tarkkailijajäsenyyden puolesta. Israel, Yhdysvallat ja muutama muu jäsenvaltio aikoo äänestää vastaan. Kehitysmaiden ylivoimaisen enemmistön kannatuksen ansiosta palestiinalaisten tarkkailijavaltion asema on lähes varma.

Tänään vietetään myös kansainvälistä päivää solidaarisuuden osoittamiseksi Palestiinan kansalle.

Asiasta uutisoivat uutistoimisto Reuters ja Helsingin Sanomat.


Julkaistu: 29.11.2012