Kööpenhaminan ilmastokokous: YK:n pääsihteeri toiveikas uudesta sopimuksesta14.12.2009

Kööpenhaminassa pidettävä maailmanlaajuinen ilmastokokous on puolivälissä. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vakuuttaa olevansa tyytyväinen tähän mennessä aikaansaatuun, ja olevansa samalla toiveikas uuden sopimuksen syntymisestä. Kaksiviikkoisessa kokouksessa alkoi tänään toinen viikko, jonka aikana ratkaisuihin on päästävä.

Pääsihteeri iloitsee kokouksen ilmapiirin olevan rohkaiseva. Hänen mukaan kaikki kokouksen 15 000 osallistujaa ovat mukana tosissaan. Kokouksen lopputuloksen täytyy olla käännekohta taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, Ban sanoo. Se edellyttää, että kauniiden puheiden lisäksi aikaan saadaan myös vahva sopimus, joka johtaa tekoihin.

On kuitenkin muistettava, että vaikka haluttu sopimus allekirjoitettaisiin, sen toimeenpano voi viedä vuosia. Kioton ilmastosopimuksella kesti kahdeksan vuotta ennen kuin se astui voimaan. YK:n edustaja painotti, että tekoihin olisi ryhdyttävä mahdollisimman pikaisesti: ilmastonmuutos on ilmiö, joka on toteutumassa parhaillaan, eikä vasta tulevaisuudessa.

Yksi kokouksen teemoista on taata alkuperäiskansoille mahdollisuus selvitä nykyilmastossa. Suomen YK-liitto haluaa korostaa saamelaisten näkökulmaa. Heitä ilmastonmuutos koskee erityisesti, sillä tutkimusten mukaan arktisilla alueilla ilmasto lämpenee kaksi kertaa nopeammin kuin maailmassa keskimäärin.

Suomalaiset kansalaisjärjestöt ovat asettaneet ilmastokokoukselle kaiken kaikkiaan kymmenen eri vaatimusta.

Kööpenhaminan kokous päättyy perjantaina.

Suomalaisjärjestöjen kannanotto


Julkaistu: 15.12.2009