YK-päivä

Maailman tuberkuloosipäivä

World TB Day

24. maaliskuuta vuonna 1882, aikana jolloin TB-epidemia riehui ympäri Eurooppaa ja Ameriikkoja aiheuttaen joka seitsemännen ihmisen kuoleman, tohtori Robert Koch ilmoitti Berliinissä tieteellisen yhteisön hämmästykseksi, että hän oli löytänyt tuberkuloosin taudinaiheuttajan. Kochin löydöksen avulla tie kohti tuberkuloosin diagnoosia ja parantamista avattiin. Päivälleen sata vuotta myöhemmin vuonna 1982 Maailman terveysjärjestö ja Kansanvälinen tuberkuloosi- ja keuhkosairausunioni IUALTD järjestivät ensimmäisen Maailman tuberkuloosipäivän.

Vaikka suurin osa tuberkuloosikuolemista on siis ehkäistävissä, kuolee yhä luvattoman moni siihen maailmanlaajuisesti vuosittain. Huomaamattomat tartunnat alueilla, joilla on tarjolla asianmukaista hoitoa, tuottavat helposti terveyskriisejä yhteisöissä, ja uusien tartuntojen määrä vähenee hitaaseen 2 prosentin vuosivauhtiin. Vuonna 2012 tuberkuloosiin sairastui arviolta 8,6 miljoonaa ihmistä ja siihen kuoli yli miljoona ihmistä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tuberkuloosiin kuolee edelleen 1,6 miljoonaa ihmistä vuosittain (2021). Sairastuneita on 10,6 miljoonaa ihmistä joka vuosi.

Maailman tuberkuloosipäivän tarkoituksena on luoda tietoisuutta siitä, että tuberkuloosi on edelleen epidemia suuressa osassa maailmaa. Viesti on tärkeä, vaikka edistys onkin ollut jo merkittävää.

 

Teemapäivän kotisivu (WHO)