Koulutus

Opettajat kestävän tulevaisuuden tekijöinä

Kestävän kehityksen tavoitteet
Kuva: YK-liitto.

Opettajat kestävän tulevaisuuden tekijöinä – täydennyskoulutuksen ohjelma (3-5 op)

 

Aloitusseminaari ja ennakkotehtävä (0,5 op)

Ajankohta ja paikka: 10.10. 2020 kello 10-15. Koronavirusrajoitusten vuoksi aloitusseminaari järjestetään verkon välityksellä.

Sisältö: Seminaarin pääpuhujana toimii professori, Suomen ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja Eeva Furman, joka on Suomen kestävyyspaneelin puheenjohtaja ja YK:n pääsihteerin nimeämän Global Sustainable Development Report (GSDR) -raportin yksi 15:sta kirjoittajasta. Alustuksen jälkeen osallistujat siirtyvät työpajoihin, joita vetävät yhdessä YK-liiton kouluttajien kanssa kunkin kärkiteeman kouluttajat seuraavasti:

  • Ilmastonmuutostyöpajaa vetävät nuorilta nuorille suunnatun maailmaa muuttavan median nousevat tähdet ja Helsingin Sanomien Uutisraivaaja-palkinnon voittaja 2019, Rare
  • Luonnon monimuotoisuustyöpajassa ideoita herättelee luovien ratkaisujen edelläkävijä HT, MMM Jere Nieminen Villi vyöhyke -yhdistyksestä
  • Kiertotaloustyöpajassa kiertotalouden kokonaisratkaisuihin perehdyttää niihin erikoistunut Jari Tähtinen Cireco Oy:stä. Tähtinen on kouluttanut erityisesti ammatillisessa opetuksessa monissa eri oppiaineissa kuten sosiaali- ja terveysalalla, ravintola- ja cateringalalla, rakennusalalla ja logistiikassa, mutta kärkiteema sopii myös muiden asteiden ja alojen opettajille.

Ilmoittautuessa valitaan, mihin kärkiteeman ryhmään haluaa osallistua. Kuhunkin ryhmään otetaan 30 osallistujaa. Osallistujat saavat ennakkotehtävän ohjeet syyskuussa.

 

Opettajat tulevaisuuden tekijöinä -verkkokurssi (3 op)

Ajankohta: lokakuu 2020-huhtikuu 2021.

Suorittamistapa: itsenäinen opiskelu, tehtävät ja mahdollisuus YK-liiton kouluttajan sekä oman teemaryhmän jäsenten kanssa käytävään syventävään keskusteluun ja kokemusten jakamiseen.

Verkkokurssin sisältö: kurssi syventää ymmärrystä siitä, kuinka kärkiteemat liittyvät toisiinsa ja kestävän kehityksen tavoitteisiin sekä siitä, miten opettajat voivat edistää kestävää kehitystä ja kestävää elämäntapaa osana opetusta ja oppilaitoksen arjessa. Kurssi perustuu YK:n aineistoihin ja erityisesti Suomen osalta niitä täydentäviin materiaaleihin ja tehtäviin. Kestävän kehityksen asiantuntijoina kurssilla puhuvat muun muassa presidentti Tarja Halonen, WWF Suomen pääsihteeri, kauppatieteiden tohtori (kestävä kehitys) Liisa Rohweder ja Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas. Mukana ovat myös mm. sanataidekouluttaja Aleksis Salusjärvi ja koulutuksen tasa-arvosta väitöskirjaa valmisteleva Minja Koskela.

 

Teemawebinaarit ja loppuseminaari (0,5 op)

Kunkin kärkiteeman kouluttajat pitävät myös yhden kaikille osallistujille suunnatun kahden oppitunnin mittaisen webinaarin omasta teemastaan. Webinaarit eivät ole sisällöiltään päällekkäisiä aloitustyöpajan sisältöjen kanssa.

Webinaarit kaikille osallistujille:

Ilmastonmuutos 23.11.2020 kello 17-19.

Kiertotalous 18.1.2021 kello 17-19.

Luonnon monimuotoisuus 15.3.2021 kello 17-19.

Loppuseminaari: 24.4.2021 kello 10-15. Seminaarin pääpuhuja on HT Eveliina Asikainen, kestävän koulutuksen ja opettajuuden lehtori TAMK:n pedagogisten ratkaisujen yksiköstä. Hän vastaa yhdessä YK-liiton kouluttajien ja kärkiteemojen vetäjien kanssa siitä, että loppuseminaarissa työstetään toimivia pedagogisia käytäntöjä täydennyskoulutuksessa opitun jalkauttamiseen opetukseen laajemmin. Loppuseminaarin työpajat toimivat alkulaukauksena täydennyskoulutuksen viimeiselle vaiheelle, opetusmateriaalin tuottamiselle, johon otetaan yhteensä 20 osallistujaa.

 

Opetusmateriaalin tuottaminen (1 op)

Loppuseminaarin jälkeen koostetaan vapaaehtoisista osallistujista työryhmä, jonka kanssa pohjamateriaalista kehitetään opetusmateriaalia eri-ikäisille oppijoille ja eri oppiaineisiin ja suuntautumisvaihtoehtoihin. Materiaaleja työstetään yhdessä YK-liiton ja kärkiteemojen kouluttajien kanssa.

Aikataulu: toukokuu 2021 - joulukuu 2021.

 

Syksyn 2020 ja kevään 2021 täydennyskoulutusjakso on päättynyt. Voit edelleen ilmoittautua itsenäisesti suoritettavalle opettajat kestävän tulevaisuuden tekijöinä verkkokurssille tai osallistua opetusmateriaalin kehittämiseen kanssamme. Jos olet kiinnostunut, voit olla yhteydessä Jenni Kauppilaan jenni.kauppila [ät] ykliitto.fi tai ilmoittautua kurssille.

Ilmoittaudu itsenäisesti suoritettavalle kurssille.

 

Lue lisää: YK-liiton tiedote täydennyskoulutuksesta