Uutinen

YK:n neuvontaryhmä ryhtyy kokoamaan rahoitusta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kehitysmaissa

 

17.2.2010

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kertoi perjantaina 12. helmikuuta ilmastomuutoksen vastaisen työn rahoittamiseen keskittyvän työryhmän (Advisory Group on Climate Change Funding) perustamisesta.

Iso-Britannian ja Etiopian pääministerien johtaman ryhmän tarkoituksena on suunnitella lyhyt- ja pitkäkestoista rahoitusta kehitysmaiden taistelulle ilmastonmuutosta vastaan.

Joulukuussa Kööpenhaminan ilmastokokouksessa luvattiin kehittyville maille ilmastonmuutokseen sopeutumiseen 30 miljardin dollarin vuosittaista tukea vuoteen 2012 asti, jonka jälkeen tukipaketin on määrä kasvaa 100 miljardin dollarin vuositasolle vuoteen 2020 saakka.

Nyt perustettavaan työryhmään kuuluvat valtioiden johtajista myös Guyanan presidentti ja Norjan pääministeri. Lisäksi ryhmässä on keskuspankkien edustajia sekä rahoitusalan ja kehityspolitiikan asiantuntijoita eri puolilta maailmaa.

Pääsihteeri Ban painotti perjantain tiedotustilaisuudessa nopean toiminnan merkitystä. Kehitysmaiden tulisi päästä mahdollisimman pian kohti alhaisten päästöjen talouskasvua ja kehitystä. Ban sanoi myös, että kehitysmaiden yhteinen tukeminen ilmastonmuutoksen haasteissa on moraalinen velvollisuus turvallisen ja kestävän maailman saavuttamiseksi.

Neuvontaryhmän on määrä koota lopulliset esityksensä aiheesta ennen Meksikossa tämän vuoden joulukuussa pidettävää YK:n ilmastokokousta.

Linkki YK:n alkuperäiseen uutiseen:
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=33748&Cr=climate&Cr1=