Uutinen

YK tuomitsee vallankaappauksen Malissa


23.3.2012

YK:n turvallisuusneuvosto sekä pääsihteeri Ban Ki-Moon ovat tuominneet Malissa eilen tapahtuneen sotilasvallankaappauksen.

Sotilaat ilmoittivat torstaina hyökänneensä presidentinlinnaan ja syösseensä presidentti Amadou Tournani Touren vallasta. Maan perustuslaki on kumottu ja kaikki rajat suljettu.

Pääsihteeri vetosi vallankaappaajiin, jotta he pidättäytyisivät väkivallasta ja palauttaisivat perustuslaillisen hallinnon maahan välittömästi. Myös YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut vallan riistämisen demokraattisesti valitulta hallinnolta. Mali on ollut perustuslaillinen demokratia yli 20 vuotta.

Tyytymättömyys sotilaiden keskuudessa on kasvanut tammikuusta lähtien, sillä heidän mukaansa valtiojohto ei ole tarjonnut tukeaan maan pohjoisosan tuaregi-kapinan kukistamisessa. Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että kapina on saanut viime kuukausina lisävahvistuksia Libyasta, kun monet Muammar Gaddafin riveissä taistelleet tuaregit ovat palanneet takaisin Maliin.

Hallituksen joukkojen ja tuaregien väliset taistelut ovat pakottaneet kymmenettuhannet jättämään kotinsa. Monet ovat paenneet levottomuuksia naapurimaihin Burkina Fasoon, Mauritaniaan ja Nigeriin. YK:n pakolaisasiain valtuutetun toimisto (UNHCR) tiedotti tiistaina lisäavusta konfliktista kärsiville.

 

Lähteet: UN.org, HS

Tutustu Malin maaprofiiliin Globalis-tietokannassa.