Uutinen

YK ja Libya yhteisymmärrykseen humanitaarisesta avusta

19.4.2011

YK:n Libyassa vierailleet lähettiläät ovat päässeet yhteisymmärrykseen paikallisten viranomaisten kanssa YK:n humanitaarisesta läsnäolosta maan pääkaupungissa Tripolissa. Asiasta kertoo YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, joka vetoaa samalla konfliktin osapuoliin taistelujen lopettamiseksi.

Lähes puoli miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa sen jälkeen, kun taistelut Libyan hallituksen joukkojen ja maan johtajan Muammar Gaddafin syrjäyttämistä vaativien kapinallisten välillä alkoivat muutama viikko sitten. Lisäksi konflikti on aiheuttanut arviolta 330 000 maansisäistä pakolaista.

Pääsihteeri Ban korosti Unkarin pääkaupungissa Budapestissä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että tämän hetkinen ykkösprioriteetti on välittömän ja tehokkaan tulitauon turvaaminen Libyassa. Tämän jälkeen maahan viety humanitaarinen apu on ulotettava laajemmalle osalle väestöä.

Yhteisymmärrys humanitaarisesta läsnäolosta Tripolissa saavutettiin viikonloppuna, kun YK:n humanitaarisesta avusta vastaava alipääsihteeri Valerie Amos ja pääsihteerin erityislähettiläs Abdel Elah al-Khatib vierailivat Libyassa. YK:n humanitaarinen apu on tähän mennessä ulottunut lähinnä kapinallisten hallussaan pitämään Bengasin kaupunkiin.

Alipääsihteeri Amos ja erityslähettiläs al-Khatib tapasivat vierailunsa aikana muun muassa Libyan pääministeri Mahmoud Al-Baghdadin ja ulkoministeri Abdel Ati Al-Obeidin. He välittivät uudelleen kansainvälisen yhteisön voimakkaan viestin Libyalle, joka tuomitsee voimakäytön siviilejä kohtaan ja vetosivat maan hallitukseen, jotta se lopettaisi sotilaalliset hyökkäyksensä.

Pääsihteeri Ban Ki-moon varoitti viime viikolla, että pahimmassa tapauksessa jopa 3,6 miljoonaa ihmistä saattaa tarvita humanitaarista apua Libyassa. Hän korosti, että kansainvälisen yhteisön on käytettävä kaikki keinonsa - myös sotilaalliset - saadakseen avun perille sitä tarvitseville.

YK yhteistyökumppaneineen on vedonnut 310 miljoonan dollarin keräämiseksi Libyan humanitaariseen apuun. Tähän mennessä summasta on saatu kasaan noin 40 prosenttia.

Un News: UN and Libya reach agreement on humanitarian presence in Tripoli