Uutinen

Ydinsulkusopimuksen seurantakonferenssi alkoi New Yorkissa

4.5.2010

NPT-ydinsulkusopimuksen seurantakonferenssi alkoi 3.5. New Yorkissa. Konferenssi jatkuu neljän viikon ajan, ja sen tuloksia on määrä koota 28.5.

"Yli sadan valtion edustajat ovat kokoontuneet YK:n päämajaan tekemään tekoja, joilla rakennetaan turvallisempaa maailmaa", YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon sanoi avauspuheenvuorossaan.

Ydinaseriisunta on ollut yksi Banin pääsihteerikauden päätavoitteista. Hän luonnehti puheessaan NPT:tä yhdeksi tärkeimmistä koskaan solmituista globaaleista sopimuksista.

Viimeksi järjestetty NPT-seurantakonferenssi vuonna 2005 oli epäonnistunut, sillä valtiot eivät silloin päässeet yksimielisyyteen loppuasiakirjasta. "Tällä kertaa voimme - ja meidän täytyy - pystyä parempaan", Ban sanoi.

Ban esitteli avauspuheessaan viisi suositusta, joihin pyrkimällä ydinaseriisuntaa voidaan edistää.

Ensiksikin ydinasevaltioiden tulisi saada ydinaseriisunnassa aikaan "todellisia lisäyksiä", joilla sopimukseen sitoutuminen muuttuu teoiksi.

Toiseksi NPT-sopimus tulisi saada maailmanlaajuiseksi. Intia, Pakistan ja Israel eivät ole sopimuksen jäseniä, ja Pohjois-Korea vetäytyi siitä vuonna 2003.

Kolmanneksi Ban painotti lakien vahvistamista esimerkiksi täydellisen ydinkoekieltosopimuksen ja kansainvälisen ydinaseterrorismin vastaisen sopimuksen avulla.

Neljäs tavoite on ydinaseista vapaan alueen luominen etenkin Lähi-itään.

Viidentenä keinona Ban listasi NPT-sopimuksen seurantaprosessin vahvistamisen, jota edistettäisiin esimerkiksi kattavammalla maakohtaisella raportoinnilla.

NPT-konferenssissa on mukana myös Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad. Iranin ydinohjelma on ollut kansainvälisen yhteisön huolenaiheena vuodesta 2003 lähtien, jolloin selvisi, että maa oli salannut ydinlaitostensa toimintaa vastoin NPT-sopimuksen velvoitteita.

Konferenssin etenemistä voi seurata YK:n NPT-konferenssin englanninkielisiltä kotisivuilta, johon myös kootaan kaikki kokouksissa esitetyt puheenvuorot.

Lisätietoa ydinsulkusopimuksesta