Uutinen

WHO: Dieselmoottorien pakokaasut aiheuttavat syöpää

13.6.2012

Viikon mittaisen kansainvälisten asiantuntijoiden tapaamisen päätteeksi kansainvälinen syöpätutkimusjärjestö IARC ja maailman terveysjärjestö WHO ovat luokitelleet dieselmoottorien pakokaasut karsinogeenisiksi, eli syöpää aiheuttaviksi. Tohtori Christopher Portier kertoi vahvan tieteellisen todistusaineiston johtaneen IARC:n työryhmän yksimieliseen päätökseen. Hänen mukaansa dieselpakokaasut sisältävät syöpää aiheuttavia partikkeleita, ja näille partikkeleille altistumista tulisi vähentää kaikkialla maailmassa.

IARC:n mukaan suuret väestöryhmät altistuvat dieselpakokaasuille päivittäin. Dieselpakokaasut eivät aiheudu pelkästään dieselautoista, vaan myös esimerkiksi laivoista, junista ja sähkögeneraattoreista. Tutkijoiden huomion oli alun perin kiinnittänyt syöpätapausten korkea määrä työpaikoilla, joilla käytetään dieselmoottoreita. IARC:n ja WTO:n asiantuntijoiden mukaan dieselpakokaasut aiheuttavat keuhkosyöpää ja lisäävät rakkosyövän riskiä.

Dieselmoottorit nousemassa suosioon

Säästeliäät dieselmoottorit ovat lisänneet suosiotaan kuluttajien keskuudessa samalla, kun polttoaineen hinta nousee maailmanlaajuisesti. Dieselmoottorit kuluttavat bensiinimoottoreihin verrattuna yleensä vähemmän polttoainetta ja tuottavat vähemmän hiilidioksidipäästöjä, mutta enemmän hiukkaspäästöjä. Etenkin biodieseliä polttoaineenaan käyttäviä hybridiautoja on ennen WHO:n päätöstä pidetty väliaikaisratkaisuna autokannan hiilidioksidipäästöihin.

Dieselmoottorien pakokaasujen suodatuksessa on tehty viime vuosina edistysaskelia, ja kehittyvän akkuteknologian myötä polttoaineen käyttö hybridiautoissa tulee vähentymään. On vielä epäselvää, miten autoteollisuus ja muut teollisuuden haarat tulevat vastaamaan WHO:n päätökseen.