Uutinen

UNICEF sopii kapinallisten kanssa lapsisotilaiden palauttamisesta Darfurissa

YK:n lastenrahasto Unicef toivotti eilen tervetulleeksi ilmoituksen, jonka mukaan sudanilainen entinen kapinallisryhmä vapauttaa palveluksessaan olleita lapsisotilaita. Lapset ovat olleet mukana joukoissa Pohjois- ja Etelä-Darfurissa.

Sudanin vapautusarmeija on osoittanut tunnistaneensa useita sen joukoissa taistelevia lapsia ja kertoo virallisten tunnistusten jatkuvan yhä.

"Olemme kiitollisia, että useat lapset Darfurin alueella voivat aloittaa elämänsä uudelleenrakentamisen", sanoi Ted Chaiban, UNICEF:in edustaja Sudanissa. "Jokainen päivä, jonka lapset ovat olleet aseellisten ryhmien joukoissa, on ollut heidän lapsuudestaan menetetty päivä."

Eilinen ilmoitus lasten luovuttamisesta on kuukausien neuvottelujen tulos UNICEF:in ja vapautusarmeijan välillä. Sopimus velvoittaa Sudanin vapautusarmeijan paljastamaan lasten sijainnin joukoissaan ja luovuttamaan heidät.

UNICEF, yhteistyössä Sudanin hallituksen sekä kansalaisjärjestöjen kanssa, auttaa lapsia löytämään perheensä ja osallistuu yhteisöissä järjestettäviin integraatio-ohjelmiin. Lisäksi järjestö kouluttaa vapautusarmeijan komentajia kansainvälisistä lasten oikeuksista ja suojelusta.

"Saavutettu sopimus on vasta prosessin alku", kertoi Chaiban lehdistölle. "Lasten tunnistaminen ja oikeanlaisten integraatio-ohjelmien perustaminen vie aikansa, mutta toivomme, että tämä sopimus tuo todellisia tuloksia lasten tilanteen parantamiseksi. Tärkeää olisi, että myös muut aseelliset ryhmät suostuisivat nyt luovuttamaan lapsia joukoistaan."

Lapsisotilaiden määrä Darfurin alueella on tuntematon, mutta UNICEF arvioi vähintään 7000 lapsen toimivan taistelijoina tai olevan muissa rooleissa kuten ruoanlaittajina, viestinviejinä ja kantajina.

Lasten värvääminen ja käyttäminen aseellisissa konflikteissa on kielletty useassa YK:n päätöslauselmassa ja lisäksi lapsen oikeuksien julistuksen valinnaisessa osassa, jonka Sudanin valtio on allekirjoittanut. Sudanin valtion armeijan säännöissä kielletään myös alle 18-vuotiaiden lasten värvääminen aseellisiin joukkoihin.


Artikkeli englanniksi