Uutinen

Turvallisuusneuvosto antoi valtuutuksen voimankäytölle Libyassa

18.3.2011

YK:n turvallisuusneuvosto sopi viime yönä uusista toimista Libyan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Päätöslauselma valtuuttaa voimakeinojen käyttöön ja julistaa maan ilmatilaan lentokiellon.

Neuvoston päätöslauselma valtuuttaa käyttämään kaikkia tarvittavia keinoja siviilien suojelemiseksi. Päätöslauselman sallimien voimakeinojen tavoitteena ei ole miehittää Libyaa, vaan turvata väestö Muammar Gaddafin joukkojen siviileihin kohdistuneilta laajamittaisilta hyökkäyksiltä.

Turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman äänin 10 - 0, mutta viisi jäsentä, mm. Venäjä ja Kiina, pidättäytyi äänestämästä. Ne eivät kuitenkaan käyttäneet veto-oikeutta, jolla niiden olisi mahdollista kaataa päätöslauselma. Myöhemmin Venäjä ilmoitti pidättyvänsä myös sotilaallisista toimista Libyassa.

Arabiliitto pyysi turvallisuusneuvostoa asettamaan Libyan ilmatilan lentokieltoon, kun Gaddafin hallituksen raportoitiin käyttäneen sotakoneita, sotalaivoja, panssarivaunuja ja tykistöä valloittaakseen takaisin opposition hallussa olevia kaupunkeja.

Päätöslauselma vahventaa myös aiemmin voimaan astuneita pakotteita. Se velvoittaa jäsenmaita tiukentamaan asekauppasaartoa ja jäädyttämään Libyan johtajien varoja. Lisäksi hyökkäys siviiliväestöä vastaan on tutkinnassa Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, ja asiaa saatetaan käsitellä rikoksena ihmisyyttä vastaan. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kommentoi Muammar Gaddafin menettäneen legitimiteettinsä julistaessaan sodan omalle kansalleen.

Libyan levottomuudet alkoivat noin kuukausi sitten, kun arabimaailman demokratiamielenosoitukset levisivät maahan vaatien päätöstä Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin 41-vuotiselle valtakaudelle.


UN Newsin uutinen aiheesta