Uutinen

Ruohonjuuritason työ aavikoitumista vastaan sai tunnustusta YK:n ympäristöohjelmalta

YK:n ympäristöohjelma UNEP (United Nations Environment Programme) on palkinnut kaksi aavikoitumista hidastavaa ruohonjuuritason aloitetta. Palkinnolla halutaan kiinnittää huomio miljoonien ihmisten päivittäiseen taisteluun puhtaasta vedestä ja ravinnosta aavikoituneilla alueilla.

Vuoden 2006 Sasakawa-palkinto myönnettiin kolumbialaiselle 16 järjestön allianssia johtavalle Rodrigo Vivas Rosasille, sekä mauritanialaiselle Tenadi Cooperative Groupille. Molemmat toimivat puhtaan veden saatavuuden edistämiseksi alueillaan. Samalla järjestöt työskentelevät uhanalaisten kasvilajien säilyttämiseksi ja köyhyyden vähentämiseksi.

"Tämä on palkinto paitsi Vivas Rosasille ja Tenadi Cooperativelle, myös niille sadoille tuhansille ruohonjuuritason aloitteille jotka työskentelevät aavikoituvien alueiden säilyttämiseksi", sanoi UNEP:n johtaja Achim Steiner.

Palkintoa sponsoroi UNEP:in lisäksi japanilainen Nippon-säätiö, jonka puheenjohtaja on Yohei Sasakawa.

Vivas Rosasin johtama allianssi koostuu valtiollisista ja kansalaisjärjestötoimijoista, jotka ovat onnistuneet vähentämään köyhyyttä ja hidastamaan aavikoitumista Andeilla. Sidi El Moctar Olud Waledin johtama Tenadi Cooperative puolestaan on taistellut ympäristön säilymisen puolesta kuivuuden vaivaamalla
Sahelin alueella Afrikassa.

Palkinnon saajat valitsi riippumaton raati, johon kuuluu muun muassa vuoden 2004 Nobel-palkittu Wangari Maathai.

Artikkeli kokonaisuudessaan englanniksi