Uutinen

Rauhanrakennuskomission järjestäytyminen etenee

YK:n yleiskokous ja Talous- ja sosiaalineuvosto (ECOSOC) päättivät 8.5. omista jäsenistään Rauhanrakennuskomission organisatoriseen järjestelykomiteaan. Komitean on tarkoitus kokoontua ensimmäisen kerran kesäkuun alussa. Komitean valitaan kaikkiaan 31 jäsentä, ja sen kokoonpano vahvistetaan 16. toukokuuta. Rauhanrakennuskomissio tulee keskittymään toiminnassaan konfliktien jälkeisten alueiden jälleenrakennuksen laaja-alaiseen koordinointiin.

Talous- ja sosiaalineuvostosta valitut 7 jäsentä ovat: Afrikasta Angola ja Guinea Bissau, Aasiasta Sri Lanka ja Indonesia, Itä-Euroopasta Puola ja Tsekin tasavalta, Latinalaisesta-Amerikasta ja Karibialta Brasilia sekä Länsimaista Belgia.

YK:n yleiskokouksesta järjestelykomiteaan 7 valittua jäsentä ovat: Afrikasta Burundi, Egypti, Libya, Aasiasta Malesia, Filippiinit, Fidji, Itä-Eurooppa Kroatia, Bosnia, Latinalaisesta Amerikasta El Salvador, Jamaika ja Chile. Länsimaista ei valittu yhtään edustajaa.

Rauhanrakennuskomission järjestelykomiteaan tulee lisäksi 7 jäsentä turvaneuvostosta, josta vahvimmin ehdolla ovat Kiina, Tanska, Ranska, Tansania, Iso-Britannia ja Yhdysvallat. Lisäksi kymmenen paikkaa on varattu Rauhanrakennuskomission toiminnan merkittävimmille rahoittajille sekä sotilaallisen henkilöstön ja siviilipoliisien tarjoajille.

Lisää aiheesta englanniksi:
General Assembly Resolution on Election of Seven Members of the Organizational Committee of the Peacebuilding Commission
UN Peacebuilding Commission Website